НОИ: Безработните намаляват, но обезщетенията растат

982
НОИ: Безработните намаляват, но обезщетенията растат

Безработицата в България е рекордно ниска, а в същото време разходите на Държавното обществено осигуряване за обезщетения за безработни  растат. По данни на Националния осигурителен институт става дума за 26% нарастване за последните 4 години, съобщава Българското национално радио.

Според експертите на Осигурителния институт, основната причина за сериозния ръст на разходите за обезщетение за безработните е по-високият им среден размер. За 2018 година той е 478 лева, докато през 2014 е бил 267 лева.

Ако през 2014 година хората с право на обезщетение за безработица са били малко над 100 000 души, то през миналата година те са с близо 29 000 по-малко. С други думи, размерът на обезщетението нараства по-бързо, отколкото намалява броят на безработните.


Причината за този ръст е, че среднодневното обезщетение е 60 на сто от среднодневното възнаграждение, върху което човек се осигурява, а то расте. Освен това минималният дневен размер на обезщетението от 1 януари миналата година се увеличи от 7,20 на 9 лева.

Промяната в структурата на получателите на обезщетения за безработица също е сред причините за ръст на обезщетенията.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg