НОИ забърза частичната национализация

1473
НОИ забърза частичната национализация

Към 11.00 часа днес от професионалните пенсионни фондове към НОИ са преведени 69 336 399 лева, съобщи на пресконференция управителят на НОИ Христина Митрева, цитирана от dir.bg.

От деветте фонда, единствено от ППФ "Доверие" не са превели парите, като оттам се очаква и най-голямата сума - над 37 млн. лева за 14 784 души, уточни Митрева.

Очаква се да бъдат прехвърлени партидите на около 45 хиляди души, каза Христина Митрева.

Става дума за парите, натрупаните до 31 декември 2010 година в индивидуалните партиди на тези категорийни работници, които изпълняват условията да ползват правото си на ранно пенсиониране до 31 декември 2014 година.

Решението за прехвърляне на тези суми бе взето в края на годината след дълги преговори между правителството, работодателите и синдикатите.

Първоначално правителството поиска да национализира над 500 милиона лева, събрани в индивидуалните партиди на работещите в тежки условия на труд.

В резултат на преговорите тогава беше приета промяна в Кодекса за социално осигуряване, според която средствата по индивидуалните партиди, налични към 1 януари 2011 г., на жените, родени от 1 януари 1955 г. до 31 декември 1959 г. включително, и мъжете, родени от 1 януари 1952 г. до 31 декември 1959 г. включително, които до 31 декември 2010 г. са осигурени в професионален пенсионен фонд, се прехвърлят във фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване. По предварителни разчети по сметка на НОИ трябва да се прехвърлят 100 млн. лв. Според промените в кодекса крайният срок, в който пенсионните компании трябва да извършат тази операция, е 31 март 2011 г.

Междувременно източници от професионалните фондове днес съобщиха, че Осигурителният институт е провел редица разговори с пенсионните компании, за да ги убедят да направят трансфера на средствата по-рано - до 1 март, а не в рамките на указания срок - 31 март. В бързината обаче от НОИ изпратили грешна банкова сметка на някои от фондовете, което е забавило превеждането на парите в искания срок.

Засегнати компании остро реагираха на техническия гаф и поискаха да разберат защо от НОИ толкова бързат да приберат парите и има ли връзка допуснатото за разглеждане дело в Конституционния съд по искане на 52 депутати за отмяна на спорните разпоредби в Кодекса за социално осигуряване, регламентиращи прехвърлянето на средства от професионалните фондове в НОИ.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас