Нормализира ли се обстановката след взрива?

627
Нормализира ли се обстановката след взрива?

В края на деня обстановката в София постепенно започва да се нормализира според официалните власти.

По данни от 16 часа все още са се чували взривове. "Взривовете се чуват непрекъснато. Експлозиите са мощни и след всяка от тях във въздуха се появява бял или сивокафеникав облак. Експлозиите се чуват на няколко километра. Гората над Чепинци е вече "само от колове". Всички къщи на селото са без прозорци и някъде с изпаднали дограми. В селото няма хора, а кметството в центъра на селото е сред най-пострадалите". " Пожарът в гората е изтлял, но не е оставил нито едно незасегнато дърво и стърчат само голи и обгорени стволове като забити колове. Нито един човек не е останал в Челопечене", каза кметът на софийския квартал Александър Йорданов.

По последни данни между пострадалите сгради в София е и административната сграда на гараж "Малашевци" и на сервизната база там, съобщи изпълнителният директор на "Столичен автотранспорт" Асен Добранов.Затворено остава и летище София, въпреки че огледът на летателното поле е приключил в ранния следобед. Летището и ДП „РВД” са в готовност да го открият за полети, съобщава Министерството на транспорта. Очаква се писмено потвърждение от кризисния щаб на Министерството на отбраната, че създалата се критична обстановка не представлява опасност за въздухоплаването. Очаква се, че около 18.30 летището отново ще бъде отворено.

Поредните измервания на мобилната станция на ИАОС във Враждебна не показват превишения на показателите за вредни вещества във въздуха, съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите.

Станциите на ИАОС – четирите стационарни в София (в кварталите „Надежда”, „Дружба”, „Красно село” и „Орлов мост”) и мобилната, мерят концентрации на азотни оксиди, серен диоксид, въглеродни оксиди, фини прахови частици и бензен. Всички тези показатели и при измерването във Враждебна са под допустимите норми. И там отново е отчетено завишение на прах. Мобилната станция на ИАОС отново е в Чепинци, където ще продължи замерванията и през нощта.

Институциите продължават да спорят дали евакуираните днес хора ще могат да се върнат по домовете си. По данни на Министерството на извънредните ситуации са взети мерки за тяхното настаняване.

"Ще върнем хората по домовете им в Челопечене, ако Министерството на отбраната и правителството гарантират, че районът е безопасен", заяви кметът на София Бойко Борисов и допълни, че утре ще бъде направен оглед на щетите.

200 жители на Чепинци се завръщат по домовете си, съобщи пък кметицата на селото Соня Стоянова. Жителите на софийския квартал не искат да оставят имуществото и животните си.

Междувременно продължи дебатът за отоговорността между институциите. Премиерът Сергей Станишев отказа да коментира ситуацията.Министърът на извънредните ситуации Емел Етем и военният министър Николай Цонев отчетоха като грешка забавянето на информацията за инцидента в Челопечене. Пред журналисти в парламента те отбелязаха независимо един от друг, че наистина информацията към гражданите не е била подадена навреме и отчетоха това като пропуск.
По думите й тази сутрин 1438 обаждания са постъпили на спешния телефон във връзка с взрива. Двамата министри са разговаряли за инцидента в 6.35 часа, след което е предприета координацията по провеждане на мероприятията за обезопасяване на хората в района. Констатирано е междувременно, че обектът е военен

„Ние ще обявим приключването на кризата в района на Челопечене, едва когато всички 6 км. до поделението бъдат обследвани.

"Частта от снаряда, който е паднал на летище София, е с размери около 4-5 см. Тя е била обезвредена. До сега не е постъпвала информация за намерени други снаряди. Поделението в Челопечене е в процедура на закриване. От 2 седмици в него не се извършва утилизация. Преди това тя е извършвана от МО. Няма фирми, които да извършват тази дейност вътре. Охраната на поделението се осъществява от фирма на Министерството на отбраната", обясни пък Николай Цонев.Във връзка с инцидента беше разпоредена и незабавна проверка на всички военни складове рв Пловдив.Комисия до утре трябва да излезе с доклад в какво състояние са складовете и как се охраняват. Най-големият склад с военни боеприпаси в Пловдивско се намира до Карлово, на 2.5 км от града.

"Всеки момент с министъра на отбраната с хеликоптер ще огледаме района на тежкия инцидент", съобщи около 18 часа началникът на ГЩ на БА генерал Златан Стойков.

На въпрос дали вече имат някакво обяснение за това какво е станало във военните складове в Челопечене , за да последва това взривяване, генерал Стойков каза, че не се занимава с това. Още веднага на място са дошли представители на Военна полиция и прокуратура, както и на ДАНС, които са настанени в едно предприятия наблизо и вече работят активно по случая. Нека да ги оставим да си свършат работата, допълни той.

Източници: БТА, БГНЕС, МОСВ, МО, МС, Столична община, Снимки: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg