Норвегия, Исландия и Лихтенщайн вдигат помощта за България

1221
Норвегия, Исландия и Лихтенщайн вдигат помощта за България

На 12 октомври 2011 г. ще се проведе информационна сесия за новия период на финансова подкрепа от страна на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн за България, съобщиха от посолството на Норвегия у нас.

Норвегия подпомага намаляването на социалните и икономическите различия в Европа и развитието на двустранните си отношения с най-новите страни членки на Европейския съюз посредством два финансови механизма - Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Норвежки финансов механизъм.

Финансовият механизъм на ЕИП е инструмент за подкрепа, в който участват Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, докато Норвежкият финансов механизъм се финансира изцяло от Кралство Норвегия. Страната осигурява 97% от общото финансиране по двата механизма.

В периода 2004 - 2009 г. трите страни предоставиха общо 1.31 млрд. евро за подпомагане на 15 държави от Централна, Източна и Южна Европа, сред които и България. С финансирането бяха подкрепени общо 1 250 индивидуални проекта, програми и фондове в страните бенефициенти, които трябва да приключат през 2011 година.

България получи 41.5 млн. евро за периода от 2007 година, когато страната се присъедини към Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, до 2009 година.

През новия петгодишен период (2009 - 2014 г.) Норвегия, Исландия и Лихтенщайн увеличават размера на финансовата помощ в рамките на Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм. Общо 1.79 млрд. евро ще бъдат разпределени между България, Румъния, Чехия, Полша, Унгария, Словакия, Словения, Естония, Латвия, Литва, Кипър, Малта, Гърция, Португалия и Испания.

Средствата, предвидени за България, са в размер на 126.6 млн. евро, от които 78.6 млн. евро по линия на Финансовия механизъм на ЕИП и 48 млн. евро по линия на Норвежкия финансов механизъм.

През юни тази година бяха подписани Меморандуми за разбирателство между страните донори и България за изпълнението на двата механизма. В рамките на двете програми ще се подкрепят проекти в областите: здравеопазване, образование, консервация и опазване на културното и природно наследство, иновации за зелена индустрия, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, сътрудничество в рамките на Шенген и противодействие на трансграничната и организирана престъпност и др.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ismy
# 0
05:05 | 12 May 2012
Your asnewr shows real intelligence.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...