Норвегия ни дава 126 млн. евро помощ

575
Норвегия ни дава 126 млн. евро помощ

България получава 126.6 млн. евро финансова помощ от Норвегия за следващите четири години.

Парите са в рамките на ново споразумение между Евросъюза и страните от т.нар. Европейско икономическо пространство, което включва Норвегия, Лихтенщайн и Исландия.

Целта на споразумението е намаляване на социалните и икономически различия в Европа.

През есента ще бъде подписан договор с българското правителство, който ще регламентира усвояването на средствата по проекти, свързани със здравеопазването, научна дейност, образование, съхраняване на културното наследство, както и инициативи, насочени към развитието на пазара на труда, гражданското общество и правораздаването.

Особен акцент ще се постави върху околната среда и енергийната ефективност - каза за "Хоризонт" посланикът на Норвегия у нас Тове Скарстейн.

"За България увеличението е повече от 20% спрямо предишния период на финансиране. Досега страната ви традиционно получаваше най-много енергийни суровини от Русия, но все по-важно става да се съобразите с политиката на Евросъюза, която изисква 20 на сто от енергията да се осигурява от възобновяеми енергийни източници", посочи норвежкият посланик.

Ще има строг контрол на усвояването на парите от норвежките власти, допълни посланикът.

"Предимството при средствата, отпуснати от Норвегия е, че има много по-малко бюрократични пречки, отколкото при тези от Евросъюза.

Докато контролът на еврофондовете се осъществява един път от българските власти, после и от Брюксел, ние от норвежкото посолство сме тук и налагаме пряк контрол", каза още посланик Тове Скарстейн.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg