Нотариусите ще получават такси без да носят отговорност

571
Нотариусите ще получават такси без да носят отговорност

След няколко месеца слухове, промените в Закона за нотариусите и нотариалната дейност са на път да станат факт.

Първоначалната идея на депутатите от управляващото мнозинство беше чрез тях да се осветлят сделките с недвижими имоти и да се спре „прането на пари". Внесените за гласуване текстове обаче не гарантират постигането на тези цели, а дава много права и преференции на нотариусите без да защитава интересът на обикновените граждани, страни по сделката, заяви Николай Пехливанов, депутат от 41 НС и зам.-председател на Парламентарната комисия за регионално развитие и благоустройство.

Между първо и второ четене на тестовете, внесох промени в Законопроекта, с които целях всички затруднения по сключването на сделките да бъдат компенсирани с поемането на отговорност от страна на нотариусите.

Считам за редно те да извършват проверки за тежести върху имота, обект на сделката, което е изцяло в интерес на гражданите и особено болна тема в период на криза, когато броят на измамите нараства, допълва Пехливанов. Въпреки първоначалните сигнали от страна на Камарата на нотариусите, че предложението може да се обсъжда и приема, Комисията по правни въпроси в Парламента отхвърли това предложение, с което още веднъж потвърди, че промените обслужват лобито на нотариусите.

Извършването на плащанията в планирания вид прави процеса по изповядване на сделката по-дълъг, по-тежък и по-скъп, но не гарантира по нов начин чистотата и произхода на средствата.

Специалните сметки, които нотариусите трябва да открият, създават предпоставки за допълнително облагодетелстване чрез получаване на комисионни. Вече започва конкуренция между банките за привличане на максимален брой такива специални сметки, движенията на средства по които е гарантирано, а от там и банковите такси.

Неизяснен обаче остава въпросът кой ще заплаща тези такси, а липсата на ясни разпоредби навява на мисълта, че допълнителните разходи ще бъдат отново на сметката на обикновените граждани.

В период на криза, когато броят на сделките с недвижими имоти драстично намаля и всички страни в процеса плащат висока цена за негативните икономически условия, нотариусите не просто гарантираха своите високи приходи, но натовариха с допълнителна тежест българските граждани.

Всичко това можеше да се избегне, ако по време на създаването на текстове, се търсеше диалог - не само с нотариусите, а с всички участници в процеса, проблемът се беше изследвал в дълбочина и бяха взети предвид различните гледни точки. Липсата на активен диалог оставя у българските граждани усещането за задкулисни игри и преследване на групови финансови интереси.

Второ четене на законопроекта е предвидено за сряда, 10.03.2010.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg