Нов модел на заплащане в държавната администрация

784
Нов модел на заплащане в държавната администрация

Изцяло нов модел на заплащане в държавната администрация подготвя Съветът за административна реформа под председателството на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Промените ще засегнат модела на формиране на възнагражденията на заетите в централната и местната администрация, но без служителите в МВР и Министерството на отбраната, обяви министър Дянков след редовното правителствено заседание.

Промените предвиждат брутното възнаграждение на служителите в администрацията да се състои от постоянна и променлива част. Фиксираната част ще формира 75% от брутното възнаграждение и ще включва основната заплата и допълнително възнаграждение с постоянен характер и в зависимост от работното време.

Променливата част в размер от 25% от брутното възнаграждение ще се определя спрямо постигнатите резултати. Предвижда се и въвеждане на целеви бонуси за свършена работа и за мотивиране на младите и висококвалифицирани специалисти, съобразно положените професионални усилия.

Размерът на минималното заплащане да се определя по матрична скала, която да бъде разработена съгласно Единния класификатор на длъжностите в държавната администрация (ЕКД), предвиждат още предложенията на Съвета за административна реформа.

До края на годината ЕКД трябва да бъде актуализиран и изчистен от неясноти, както и от несъществуващи длъжности, поясни вицепремиерът Симеон Дянков. Ще бъде премахнат и процентът от заплащането в администрацията, който зависи от приходите от такси и глоби, тъй като това е порочна практика, каза още той. Приходите от такси и глоби ще отиват в държавния бюджет.

Министър Дянков допълни, че се предвиждат и целеви бонуси за определени професии, които са силно ценени и високо платени в частния сектор в конкретния момент, каквито са например специалистите по информационни технологии и юристите.

По този начин ще се осигури адаптивност и гъвкавост спрямо пазара на труда и ще бъде ограничено текучеството на висококвалифицирани специалисти от държавната администрация в частния сектор. Това също ще стане възможно след промени в Единния класификатор на длъжностите.

Финансовият ресурс за реализация на новия модел ще бъде осигурен от оптимизация на разходите на администрацията. За въвеждането му ще трябва да бъдат променени над 50 нормативни акта до края на тази година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg