Нов рекорд за средната брутна заплата в България

2435
Нов рекорд за средната брутна заплата в България

© Pixabay

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2020 г. намаляват с 20.8 хил., или с 0.9%, спрямо края на септември 2020 г., като достигат 2.23 милиона.

Спрямо края на третото тримесечие на 2020 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 14.2%, „Селско, горско и рибно стопанство“ - със 7.3%, и „Административни и спомагателни дейности“ - с 3%.

Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 1%, и „Образование“ - с 0.8%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 21 и 17.4%.

В края на декември 2020 г. в сравнение с края на декември 2019 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 60.3 хил., или с 2.6%.

Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 25.9 хил., „Преработваща промишленост“ - с 22.4 хил., и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - с 9.2 хил., а най-голямо увеличение - в „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 6.3 хил., и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 6.2 хиляди.

В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 24.7%, „Култура, спорт и развлечения“ - с 5.5%, и в „Други дейности“ и „Преработваща промишленост“  - по 4.6%, а най-голямо увеличение е регистрирано в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 6.5%.

Минималните заплати в ЦИЕ се увеличават по-бързо от където и да е в ЕССпоред последните актуални данни към януари 2021 г., най-висока минимална заплата в региона се плаща в Словения – 1024 евро


Средната брутна месечна работна заплата за октомври 2020 г. е 1 442 лв., за ноември -1 402 лв. и за декември - 1 468 лева. 


През четвъртото тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата e 1 437 лв. и нараства спрямо третото тримесечие на 2020 г. с 4.7%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Образование“ - с 13.7%, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 11.6%, и „Финансови и застрахователни дейности“ - с 6.8%.

Най-значително намаление на заплатите е регистрирано в икономическата дейност „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 11.6%.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата нараства с 9.4% спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ - с 22.4%, и в „Хуманно здравеопазване и социална работа“ и „Държавно управление“ - по 18.5%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през четвъртото тримесечие на 2020 г. са:

  • „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения“ - 3 346 лева;

  • „Финансови и застрахователни дейности“ - 2 250 лева;

  • „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 2 196 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности:

  • „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 787 лева;

  • „Други дейности“ - 948 лева;

  • „Селско, горско и рибно стопанство“ - 986 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2020 г. в обществения сектор нараства с 13.1%, а в частния - с 8.1%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg