Нов сблъсък между президент и премиер за бюджета

822
Нов сблъсък между президент и премиер за бюджета

Ще подпиша указа за актуализацията на бюджета, защото смятам, че е редно именно изпълнителната власт да формира бюджетната политика и законите, свързани с данъците и с финансовата политика като цяло. Това каза президентът Георги Първанов в предаването „Тази сутрин" на bTV.

Първанов: Вероятно ще опрем до МВФ

Той посочи, че има различия с изпълнителната власт още от септември миналата година. „Още тогава аз настоявах да се предвиди един структурен бюджетен дефицит от порядъка до 3%. Тогава финансовият министър беше за това да има нулев бюджетен дефицит", припомни той. Според него, ако тогава са били заложени тези 3%, е можело да бъдат решени въпросите с реформата в здравеопазването и образованието и да бъдат разплатени задълженията към бизнеса. Президентът определи мерките на правителството като прокризисни. Големият проблем на актуализацията на бюджета е, че тя се налага поради несъбраните приходи.

Първанов съобщи, че президентството също свива разходите си. Той самият е възложил на главния секретар на институцията да потърси допълнителен ресурс, който да бъде съкратен. Това съкращение е около 1 млн. лв.

Първанов изрази несъгласие с начина, по който се свиват бюджетите на общините. Според него има общини, които ще загинат, ако няма диференциран подход при свиването на разходите.

„Възразявам срещу начина, по който се подхожда към общините. Не заради това, че общините не трябва да имат своя дял към преодоляването на кризата. Нека. Но да го няма този подход на калпак, тези 15% към всички общини. Защото има общини от порядъка на 40-50 от тях, които ще загинат, ако няма диференциран подход", каза Георги Първанов.

Президентът заяви, че трябва да има контрол и много по-ясен механизъм на реализация на отделните средства. „Но аз пак ви казвам, общини, които са в крайграничните, в планинските райони, които бъдат лишени от тези минимални средства, те просто ще загинат", посочи Първанов. "Между другото това е една от причините тези общини да не могат да участват активно в процеса на усвояване на еврофондовете. Защото, съгласете се, една такава малка община много трудно ще намери ресурс, за да участва в съфинансирането, което се предполага по работата по еврофондовете", посочи президентът Първанов.

Стигнали сме санитарния минимум на резерва. Оттук нататък нямам никакво право да ползваме резерва при каквато и да е ситуация, припомни президентът. Той смята, че наесен, когато се формира новият бюджет, трябва да е ясно с какви ресурси се разполага, за да не се получи още по-голям дефицит.

„Най-вероятно по тази логика ние може да опрем до Международния валутен фонд, а това вече ще бъде при много тежки условия, при една загуба на суверенитет", прогнозира президентът.

Алтернативите, предлагани от неговия екип, са да се мобилизират максимално възможностите по линия на НАП и митниците, за да се реализират приходите в бюджета. Първанов определи дейността на митниците и НАП по събиране на приходи като недостатъчно ефективна. Според него основната отговорност за това състояние на финансите носи финансовият министър. „Ако там премиерът не вземе необходимите мерки, аз мисля, че не ни чака нищо добро", заяви президентът и препоръча засилване на екипа на премиера, което може да включва и смени.

Екипът на президента предлага алтернативи и по реформите в здравеопазването и социалната политика. Най-важният въпрос, според Първанов, е да се направи оптимизация на мрежата и постигане на по-високо качество на здравеопазването. „Очевидно ще трябва да се отиде към едно оптимизиране, към свиване на здравната мрежа, но това трябва да стане на базата на анализ, който да включва, разбира се, и възможностите, но да включва и анализ на необходимостта", каза той и допълни: „Преди да се отиде към окрупняването и модернизирането, трябва да се създадат необходимите спешни медицински центрове".

Борисов: Първанов да беше обикалял сутрешни блокове преди две години

„Щеше да бъде добре президентът да обикаля сутрешните блокове по време на заменките, преди две години, а не сега да ме призовава да сменя този или онзи от екипа." - отговори в интервю пред „Нова телевизия" министър-председателя Бойко Борисов. „Щеше да е добре като върховен главнокомандващ да призове да не се харчат парите за отбраната по подобен начин. Защо ще се строи това военно НДК. Защо ще се купуват такива хеликоптери?" - заяви министър-председателят.

„Много мога да призовавам президента Първанов..."- заключи премиера Борисов.

Той определи вчерашния съвет на лидерите на Европа като изключително тежък. „На тези съвети се дава стратегията, рамката за развитието на Европа", обясни той. „Толкова омърлушени лидери на ЕС не съм виждал, сподели премиерът. Навсякъде стачки, протести. Европа живее по-добре, отколкото работи и това трябва да се промени"

На вчерашния съвет са взети няколко много важни решения. Най-важното от тях е, че ще се работи по единната икономическа политика. „Постепенно това ще се работи, ще се окрупнява, за да може съответно Европа да даде най-добрият продукт накрая", обясни Борисов. Приети са мерки за икономически растеж, за фискална дисциплина, фискална консолидация, контрол и отговорност.

Европа има единна валута еврото, но няма единна икономическа политика, подчерта Борисов. САЩ, Китай ни изпреварват , имам предвид Европа, като цяло. Приемат се мерки за икономически растеж, за строга фискална политика. Основно се прие да се работи съвместно в солидарност, с отговорност във всяка една от страните -членки, допълни премиерът.

ЕС има своите интереси, и България има своите интереси, което най-важно за нас. Банките доведоха до финансовата криза в света и всички сме на мнение, че това не трябва да се повтаря и затова ще има данъци върху банките за да има резерв. Става дума за контрол и финансова дисциплина, напомни Борисов едно от важните решения, взети в Брюксел.

Никой не е бил министър и се учат, това е тежък период, когато се назначават и зам.министри и администрация и не е лесно в период на криза и съкращения. По повод препоръката на президента да смени икономическия си екип Борисов каза, че ще усили министерството, като имаше предвид МИЕТ.

Симеон Дянков допусна няколко грешки, но си ги признава и се ползва с моето доверие. За съжаление дейността на министрите е много уморителна и аз като се гледам за една година съм много изморен, призна Борисов.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg