Нов скандал между президента и кабинета

777
Нов скандал между президента и кабинета

Държавният глава Георги Първанов е разбрал от медиите, че има персонално предложение на Министерски съвет за нов шеф на военното контраразузнаване.

Неотдавна директорът на военното разузнаване ген. Пламен Студенков подаде рапорт за напускане поради пенсиониране заради навършване на 58 години. Вчера МС предложи комодор Валентин Гагашев да поеме ръководството на службата.

Президентът не е давал съгласие в предвидената процедура, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Очаква се предложението на МС да бъде получено в президентската администрация.

На 30 юли министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи, че е предложил за съгласуване нова кандидатура на президента за началник на военното разузнаване. Той припомни, че първата кандидатура, която е предложил на върховния главнокомандващ, е била отхвърлена. Военният министър не пожела да каже кой е кандидатът, който е предложил. На въпрос доколко е вярна информацията, че това е комодор Валентин Гагашев, министърът на отбраната каза: "Явно имате информация - сами преценете вярно ли е или не".

Според Георги Първанов второто предложение е прокарано през Министерски съвет без да се изчака официалната му позиция.

"Острата реакция на президентската институция е предизвикана преди всичко от твърдението на министъра, че задължението му за съгласуване не произтича от Конституцията и законите, а от Устройствен правилник на Министерски съвет. Конституцията не е обширно четиво и е добре министърът да се запознае с нея и особено с чл. 100, ал. 2, където е записано, че президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили, а не подписва като деловодител решението на МС", се казва в съобщението от "Дондуков" 1.

В него се казва още, че очевидно министър Аню Ангелов грубо е подвел Министерски съвет и се опитва да заблуди обществото. Решението си по случая Георги Първанов ще вземе след като направи събеседване с кандидатите, каквато е неговата практика при кадрови назначения.

Източник: Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Гоце
# 0
12:08 | 6 August 2010
Още един повод Гоце Първанов да ни припомни, че продължава да е призидент.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg