Нова стратегия срещу тютюнопушенето предлага правителството

1245
Нова стратегия срещу тютюнопушенето предлага правителството

Рекламата и популяризирането на тютюневите изделия ще бъдат ограничени, като през 2012 година ще се забрани производството на играчки, предмети, закуски и лакомства във формата на цигари или други тютюневи изделия.

Това предвижда проектът на Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето в България за 2011-2015 г. на Министерството на здравеопазването и планът за прилагането й, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В проекта се предвижда още през 2013 г. да се забранят всички форми на пряка и непряка реклама на тютюневите изделия. Сред тези мерки са забраната за излагане на цигари или други подобни изделия, както и техни изображения, в магазините и лавките, като те ще започнат да се продават само в специализирани магазини. От същата година ще бъдат взети и мерки да се ограничи пушенето в българските филми и предавания, които се правят.

Производителите на цигари пък ще трябва да отчитат какви средства дават за реклама пред обществото, освен това няма да могат да спонсорират социални дейности. Сред мерките за ограничаване на вредния навик е и въвеждането на забрана за слагането на допълнителни съставки за подобряване на аромата и вкуса на цигарите.

През 2012 г. ще се изготви и законодателството за въвеждане на пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Целта е така да се намали и пасивното пушене. В плана за ограничаване на тютюнопушенето се предвижда и задържането на високи цени на цигарите у нас, както и редица дейности за популяризиране на вредата от тях за здравето.

Новите правила за забрана на пушенето на закрити обществени места влязоха в сила от 19 декември м.г. Според изискванията пушене в закрити обществени места, като ресторанти, питейни заведения, барове, хотели, гари, летища, транспортни средства, офиси, училища се допуска само ако има обособени помещения, които са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg