Нови 5 ветрогенератора за производство на електроенергия ще бъдат монтирани Сомовит

579
Нови пет ветрогенератора за производство на електроенергия ще бъдат поставени до плевенското село Сомовит от ловешката фирма за производство на мебели "Велга", съобщиха собствениците на фирмата.

Първият от тях ще започне да произвежда електроенергия до края на следващата година заедно със сега работещите три, за който от Банката за европейско възстановяване и развитие са отпуснати по програмата за енергийно развитие безвъзмездно 400 000 евро. Средствата инвеститорите ще получат веднага щом съоръжението започне да работи.

Най-добрата инвестиция според Лазарин Дочев - единият от управителите на фирма "Велга", е цената, на която се изкупува от "ЧЕЗ-България" произведената електроенергия. За сега работещите ветрогенератори тя е по 12 стотинки за киловат, а за новите, които ще бъдат от по-висок клас, киловат електроенергия ще се изкупува по 17,5 стотинки.

Банковият кредит за новите съоръжения, който от фирма "Велга" са изтеглили, е в размер на 3 000 000 евро с една година гратисен период. Шест години след пускането на съоръженията кредитът ще бъде изплатен, гарантират от фирмата.

На мястото край село Сомовит, което се оказало подходяща енергийна зона, от ловешката фирма са подготвили терени за поставянето на още 25 нови съоръжения.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg