Нови противоепидемични мерки в София от 4 август

2606
Нови противоепидемични мерки в София от 4 август

© Pixabay.com

Със заповед от днес Столичната РЗИ въвежда нови противоепидемични мерки в София. Заповедта влиза в сила от 4 август, като мерките ще са задължителни 30 дни.

Според заповедта освен в здравни, лечебни заведения и в градския транспорт, маските за еднократна или многократна употреба стават задължителни и за търговските обекти, железопътни гари, автогари, метростанции и Летище "София".

Изключение от задължението се допуска за:


- деца до 6 годишна възраст;

- персонала и клиентите в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл.124 от Закона за туризма, игралните зали и казината.

- спортуващите на закрито за времето на физическата дейност;

- участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м от останалите участници;

- участниците (водещи и гости) в телевизионни предавания при спазване на физическа дистанция от 1,5 м от останалите участници;

- при непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 метра е задължително използването на защитна маска за лице. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване и дезинфекция.

Според здравните власти също така в закрити помещения, както и на работното място трябва да се спазва задължителна дистанция от метър и половина, редовна дезинфекция и проветряване.

При възможност и по преценка работодателите и органите по назначаване могат да създават възможност за работа в дистанционна форма.

В детските заведения и специализираните институции ще се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на хора с клинични симптоми на Covid-19, както и за други остри заразни болести.

Ограничават се свижданията в лечебни заведения за болнична помощ и в хосписите. Допускат се само свиждания при пациенти с престой над 5 дни - по преценка на лекуващия лекар за здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19.

Mерките се отнасят и за лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, които да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.

Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването ѝ на интернет страницата на Столична РЗИ пред Административен съд София-град по реда на АПК.

Административният акт обаче подлежи на предварително изпълнение, като обжалването не спира изпълнението на заповедта.

Противоепидемичните мерки могат да бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област София-град. 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg