Нови работни места прогнозира бизнесът в България

819
Нови работни места прогнозира бизнесът в България

Днес на конференция, организирана от Българския форум на бизнес лидерите и Майкрософт България, представители на българския бизнес обсъдиха как информационните технологии могат да помогнат за оптимизиране на бизнеса и създаване на работни места. Своята прогноза за развитие на пазара на работна ръка представи Светлозар Петров, управляващ директор на JobTiger.

Специални гости на събитието са Яка Стеле, генерален мениджър за Майкрософт Централна и Източна Европа и Майкъл Хартман, генерален мениджър на централата на Майкрософт Централна и Източна Европа, които разказаха за директните ползи от ИT - ключови констатации за България, възможността за растеж чрез иновация и прогнози за българския ИТ сектор.

„Навлизането на ИТ във фирмите променя структурата на персонала и разпределението на работата, като позволява обичайните задачи да се изпълняват по-бързо, по-качествено и по-евтино. Това е особено важно по време на криза - оптимизират се разходите на компаниите и се повишава ефективността. Резултат от това е и запазването на дела на търсене на ИТ кадри на пазара на труда (спрямо останалите сектори). Същевременно се запазват и ИТ позициите във фирмите", каза Светлозар Петров, управляващ директор на JobTiger.

Мария Шишкова, председател на Форума на бизнес лидерите в България и управляващ съдружник на AIMS Human Capital сподели своите наблюдения относно пазара на труда в сферата на ИТ. "Проучване на AIMS Human Capital през февруари тази година показа, че ИТ компаниите бяха едни от първите предприели значими стъпки към оптимизиране разходите си за човешки ресурси. Това се изрази не само в замразяването на проекти по подбор, но и в съкращаване на хора. Последвалото го междинно проучване през септември отрази тенденциите на известно успокоение в сектора и повишаване на броя на длъжностите, за които се търсят IT специалисти, поради активирането на временно спрени проекти от фирмите и създаването на нови. Отдавам тази тенденция на очакваното излизане от кризата в рамките на следващите 6 до 12 месеца.", заяви тя.

Освен за създаване на нови работни места, използването на информационните технологии помага за подобряване на ефективността на бизнеса.

Бяха представени конкретни референтни практики от българския пазар, които подобряват ефективността на работа и намаляват разходите на Български пощи и Национален Осигурителен Институт.

На снимката: Яка Стеле и Майкъл Хартман

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg