Новите членки на ЕС имат нужда от модернизиране на базовата инфраструктура

369

Според изследването на Economist Intelligence Unit, посветено на европейските фондове и технологиите в новоприсъединените държави и спонсорирано от Майкрософт и Интел, новите десет страни членки на Европейския съюз, (EC10) ще получат сериозна финансова подкрепа през следващите седем години.

Според доклада най-големи са възможностите за компаниите от сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ). Значителното нарастване на разходите за иновации и ИКТ проекти е сред приоритетите на ЕС. Инвестициите във високо технологичния сектор за периода 2007-2013 г. ще бъдат от порядъка на десетки милиарди евро

Финансирането на десетте, присъединили се през 2004 г., ще е почти двойно, в сравнение с предишни периоди, а за България и Румъния - много по-голямо, в сравнение с времето, преди присъединяването им към съюза. Затова е естествено, че към двете нови страни членки – Румъния и България са насочени големи очаквания. Твърде вероятно е обаче те да срещнат трудности в усвояването на фондовете, които се предлагат за 2007-2013 г. Подобни трудности срещнаха и страните членки от Централна Европа, както и другите нови членки преди тях.

Очаква се новите финансови възможности да се отразят значително на мерките, свързани с иновациите, тъй като част от натиска на ЕС е да се подобри конкурентоспособността на европейската икономика и да се създадат повече работни места. Това ще означава и по-голямо търсене на ИКТ оборудване, необходимост от ИТ обучение и изграждане на инфраструктура.

Според доклада България и Румъния имат много нисък иновационен индекс за 2006 г. Индексът измерва инвестициите в разработки и проучвания, иновации, разходи за ИКТ, нови патенти и продажби на високо технологични продукти. В него се посочва още, че проникването на широколентовия интернет достъп в България е много нисък, а в Румъния - близък до нула.

И в Румъния, и в България има голяма необходимост от значителни инвестиции в модернизиране на базовата инфраструктура (например, в сферата на транспорта, опазването на околната среда, енергийния сектор), както и в по-нататъшно укрепване на административните структури. Това крие риск реализирането на ИКТ проекти да не бъде водещ приоритет, поне в началото на периода 2007-2013 г.

От страните членки се изисква да участват в съфинансирането и в много от случаите има изискване компаниите, получили финансиране, да реинвестират, така че потенциалът за стимулиране на икономиките на тези страни да бъде по-голям.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg