Новите индустриални поръчки у нас с втори най-голям спад в ЕС през септември

473
Новите индустриални поръчки у нас с втори най-голям спад в ЕС през септември

Новите индустриални поръчки у нас през септември са регистрирали второто най-голямо понижение в страните от Европейския Съюз след Латвия, сочи изследване на Eurostat.

През септември новите поръчки, получени от родните компании в индустриалния сектор, са се понижили с 6.9%, в сравнение със същия месец на миналата година, като по-голямо е било понижението им единствено в Латвия, където те са паднали с 15.9%.

Данните са доста обезпокоителни, на фона на значителната тежест, която има индустрията в БВП на икономиката ни, както и на факта, че страната ни традиционно се определя много често като индустриална.

Това е и първото сериозно понижение на новите индустриални поръчки от доста месеци насам, като според оповестената статистика те са регистрирали понижение от април до август. За сравнение, през април те са се повишили с 15.8%, за да последва дори още по-голям ръст през май, когато се повишават с 26.4%.

През следващите месеци ръстът се забавя значително, за да достигне 2.1% през юни, 11.2% през юли и 8.6% през август.

Средното повишение на страните от ЕС на новите индустриални поръчки възлиза на 4.2% през септември, докато за държавите от Еврозоната повишението е от 2%.

Най-голямо повишение бележат новите индустриални поръчки в Полша, където от април насам, те нарастват с по над 50% на годишна база. През септември повишението им възлиза на 53.1%, след като през август те се повишиха с 81.6%.

Това, което би следвало да ни притеснява, е именно, дали понижението на новите поръчки се е понижило спорадично, или страната ни губи конкурентни предимства и инвеститорите се преориентират към други страни от ЦИЕ.

Отговор на този въпрос ще ни се даде в близко бъдеще, като проследим изменението при показателя през следващите няколко месеца, както и в началото на следващата година.

Значително забавяне през септември бележат и новите индустриални поръчки в северната ни съседка - Румъния.

Там те са се повишили с 9.2% на годишна база през септември, на фона на ръста им от 19.7% през август.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg