Новите мерки: Или сертификати за ваксинация, или затваряне

10422
Новите мерки: Или сертификати за ваксинация, или затваряне

© Pixabay

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е изготвил доклад до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в който предлага да бъдат определени допълнителни противоепидемични мерки заради нарасналия брой на заразените с COVID-19 лица и повишения брой на заетите легла в болниците. В доклада са обосновани две алтернативни предложения за противоепидемични мерки, съобщават от здравното министерство.

Първото предложение е достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

Вторият вариант, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, е да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности.


Отделно от общите мерки, в доклада се предлагат конкретни мерки в сферата на образованието - задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети и следващи класове по време на престоя им в учебните заведения; ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности; спортните дейности да се провеждат само на открито.

При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво се предлага въвеждане на обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение, а при достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво  - преустановяване на присъственото обучение.

Шефът на Pfizer: Ще имаме нужда от ежегодна ваксинацияНеговата прогноза е идентична с тази на главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел, който в края на миналата седмица каза, че пандемията може би ще приключи до година.


При отсъствие на над 20% от учениците от училище или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община, се предвижда преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров е разпоредил доклада на държавния главен инспектор да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по предложените мерки.

Здравният министър свиква извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология в понеделник, 18 октомври, на който да бъдат обсъдени направените предложения.

Министърът на здравеопазването е разпоредил закупуването на допълнителни 1 милион антигенни тестове за нуждите на здравния контрол.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg