Новите международни паспорти с вградени биометрични данни ще струват около 50 евро

948
Новите международни паспорти с вградени биометрични данни ще струват около 50 евро

Досега 50 фирми от страни членки на ЕС и САЩ са проявили интерес за производството на новите български документи, които ще бъдат с вградени биометрични данни, съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков.

Според предварителни разчети до края на годината се очаква да бъде избрана фирмата-изпълнител на поръчката, а до шест месеца след определянето й – да започне и изработването на документите. Критерий за оценка на офертите е икономически най-изгодното предложение.

При преговорите с възможните изпълнители ще бъдат положени всички усилия да се гарантира социална цена на паспортите. В момента такъв документ в страните от Европейския съюз струва средно около 50 евро.

С Концепцията за българските документи за самоличност в условията на Европейския съюз, приета през 2006 г. от Министерския съвет, се въвежда централизирано персонализиране на новите паспорти с вграден електронен носител. Персонализирането ще се извършва на едно място – в Национален център към Генералната дирекция на полицията, който ще се изгради като част от предстоящата обществена поръчка, подчерта министър Петков.

За удобство на гражданите при административното им обслужване се запазва досегашното децентрализирано приемане на заявления за издаване на паспорт по постоянен адрес в РПУ и връчване на готовите документи.

Работни групи от експерти изготвиха задание и идейни проекти на българските документи за самоличност с електронен носител на информация, а така също и решение за откриване на процедурата за възлагане на специална обществена поръчка.

Тези документи бяха обсъдени и приети от създадената Междуведомствена група на ниво заместник-министри. Окончателната полиграфическа изработка ще се извърши в печатницата на БНБ.

Вътрешното министерство разполага с необходимата информация, знания, опит и кадрови потенциал и има амбицията да създаде едни от най-добрите паспорти в ЕС, заяви Румен Петков. При изработването им ще бъдат използвани най-модерните технологии и съвременни защити.

Системата за централизирано персонализиране на българските документи за самоличност гарантира по-висока сигурност, подобряване на качеството и нивото на защита на новите паспорти, осигурява гъвкавост при производството им и намаляването на разходите.

При изпълнението на проекта ще бъдат осигурени възможности за въвеждането и на пръстови отпечатъци в паспортите с оглед изискванията на Европейския съюз, но това ще стане след нужните законодателни промени.

Министър Петков подчерта, че подмяната на паспортите няма да е кампанийна. Всеки българин може да пътува със стария си документ до изтичането валидността му и никой няма да бъде задължаван да го сменя преждевременно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg