Новите цени на тока влизат в сила след два дни

390
Новите цени на тока влизат в сила след два дни

От 1-ви юли 2007 година цената на електрическата енергия за бита се променя на 15,7 ст./кВтч през деня и 10 ст./кВтч през нощта. Тези цифри включват ДДС.

В момента цените са: 14,6 ст. на кВтч през деня и 9,3 ст на кВтч през нощта с вкл. ДДС.

Новите цени са решение от закритото заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), провело се вчера.

Според съобщението актуализацията се налага заради повишаването цените на горивата както на международния, така и на вътрешния пазар, преференциалната цена на произвежданата електрическа енергия от възобновяемите енергийни източници и комбинираното производство. За повишаване на цените роля има и спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй".

Решението, обясняват от комисията, е взето на база обстоен анализ както на съществуващите макроикономически фактори, така и на аргументацията в исканията за повишение на цените на производители, НЕК, електроразпределителните дружества и търговците на електроенергия.
Промяната цели потребителите да не преживеят ценови шок, като в същото време се гарантира стабилността на енергийната система, аргументират решението си от ДКЕВР.

Според изчисленията на експертите от ДКЕВР след 1-ви юли сметката на домакинство със средна месечна консумация на електрическа енергия от 150 кВтч през деня ще нарасне с около 1,65 лева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...