България използва удобен момент на пазара и започна да отглежда сериозно охлюви, пише чешкият вестник "Лидове новини".

Стоката се изнася основно във Франция, където охлювите са признат деликатес, пояснява изданието. Така най-бедната страна в Европейския съюз разви динамичен отрасъл с отглеждането на охлюви, коментира изданието.

Вестникът помества репортаж за фермата за охлюви на Красимир Костов в околностите на Плевен, като изтъква, че иначе луксозният деликатес изобщо не се радва на популярност в самата България.

Очаква са тази година България да изнесе около 800-900 тона охлюви и сходни продукти, което е шест пъти повече от 2008 година, информира пражкият вестник.

Френските чревоугодници имат такъв апетит, че българите се надяват през следващата година да открият нови 300 ферми, в допълнение към вече съществуващите 50.

Франция и Италия, които са най-големите потребители на охлюви в Европа, годишно поглъщат между 25 и 36 хиляди тона, но понеже популацията им на Запад намалява, тези страни разчитат главно на внос от Източна Европа, пише "Лидове новини".

Хората в България, които в миналото гледаха прасета, крави и пилета, сега търсят алтернативни източници за преживяване. "Хората ни се смееха, когато преди две години започнахме да отглеждаме охлюви, но по-късно всички полудяха по новия бизнес", изтъква още Красимир Костов.

Източник: БТА