Новият шеф на ДНСК с шестмесечен екшън план

1134
Новият шеф на ДНСК с шестмесечен екшън план

Милка Гечева е новият управител на ДНСК. Тя бе представена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Министър Плевнелвиев съобщи, че Гечева има 6 месеца срок, тя е представила и „екшън" план, който ще се реализира. По думите му Гечева има пълна подкрепа от страна на държавата.

От своя страна Милка Гечева допълни, че процесът на преструктуриране на ДНСК вече е приключил. „Целта е да се преодолеят негативите от съкращението на служители. Създадени са 6 регионални структури. При напревените две проверки на дирекцията не са установени и сериозни нарушения, а направените предписания вече са изпълнени", каза още Гечева.

Тя обясни, че трябва да се направят законодателни промени, като се разделят функциите на общините и на ДНСК по отношение на контрола на строителството, защото сега функциите са размити.

„Трябва да се засили контролът върху общинските администрации като се извършват постоянни планови проверки. Трябва да се направи и засилване на вътрешния контрол в нашите дирекции", каза още Милка Гечева.

Според нея, друга важна стъпка е засилване на контрола по заповедите за премахване на обекти. „Води се регистър на заповедите за премахване. Около 7 хил. заповеди са издадени за премахване на незаконни обекти, а 3-4 хил. заповеди са влезли в сила, от тези 3-4 хил. заповеди 2500 са изпълнени, а 1500 са в процес на изпълнение", коментира още тя.

Строителните фирми нямат интерес да участват в процеса по премахване на незаконни обекти, защото стойността е ниска и ние намираме трудност при откриването на изпълнител на заповедите за премахване, обясни Милка Гечева.

Тя посочи, че ще се създадат условия за задържане на специалисти в ДНСК. „Има нужда от много специализирани експерти, които да изпълняват тези дейности. Трябва да бъде направено всичко, за да останат тези специалисти в дирекцията - чрез повишаване на заплащането, чрез създаване на условия за повишаване на квалификацията. ДНСК сега разполага с добър екип", каза още Гечева.

Тя обясни, че ще продължи практиката за проверки на строежи от обществено значение като АМ „Тракия", АМ „Люлин", Дунав мост 2. Според нея тази дейност може да бъде разширена и към други строежи и пое ангажимент това да стане факт. „Ние искаме да си сътрудничим с други контролни органи, с които да си съдействаме. Надяваме се да разширим тази обща дейност и сътрудничество", каза още тя.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg