Новият стандарт за хляба ще се казва България

664
Новият стандарт за хляба ще се казва България

„България" - така ще се казва новият отраслов стандарт за трите вида хляб - бял, „Добруджа" и типов. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева.

Освен качествено брашно, мая, вода и сол, в хляба по стандарта при необходимост и при лоша реколта ще може да се добавят и спомагателни вещества. Какви - ще стане ясно утре, когато в Министерството на земеделието и храните стандартите ще бъдат представени и утвърдени официално. Ще има и дегустация, уточни днес земеделският министър Мирослав Найденов.

Хлябът по утвърдения стандарт „България" ще се произвежда само от брашно, произведено от първа, втора и втора „Б" група пшеница. Количеството на солта в него ще бъде доста по-малко в сравнение със средното, което се използва на пазара. Ще се предлагат и три вида грамаж.

Зад стандарта застават и трите организации на хлебопроизводителите в България, заедно със Съюза на мелничарите. Именно те ще бъдат и собственици на логото, като всеки член на браншовите организации ще може да се впише като негов ползвател при определени условия.

Източник: бTV

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg