Ново зониране ще облекчи трафика на София с 25%

1482
Ново зониране ще облекчи трафика на София с 25%

Създават се три нови зони - "синя", "зелена" и "жълта". Очаква се с до 25 % да се облекчи трафикът в идеалния център на София. Това заяви заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.

Основната цел, която си поставят от общината е изтласкването на паркирането от идеалния център към периферията. Ще се въведе по-строг контрол върху паркирането. "Синя зона" ще бъде оградена от булевардите "Сливница", "Васил Левски", "Ген. М. Д. Скобелев" и "Христо Ботев". Новата "Зелена зона" ще се явява буферна на натоварената "синя". Въвежда се "зелена зона" на бул. "Княгиня Мария Луиза", улиците "Белоградчик", "Веслец", "Клокотница", "Будапеща", "Козлодуй", "Константин Стоилов", "Опълченска", както и по булевардите "Ген. Данаил Николаев", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Пенчо Славейков", "Ген. Едуард И. Тотлебен", "Ген. М. Д. Скобелев".

Обхватът на сега действащата зона за платено паркиране няма да бъде променян. "Синята зона", която и в момента действа, ще бъде обособена на две - синя и зелена. Съответно и начинът на разплащане ще се извършва на два номера - 1302 и 1303. Със заповед на кмета на София, извън "Зелената зона", ще може да се обособи и "Жълта зона". Тя ще бъде с режим на контролирано безплатно паркиране по отделни улици, булеварди и площади в близост до търговски или бизнес центрове, МОЛ-ове, училища и др. Тези зони ще са безплатни, но режимът на паркиране и контролът ще са идентични с тези в платените зони. Платените зони за паркиране ще важат вече между 8 и 20 часа, а не както досега от 8:30 до 18:30 часа. Различните зони ще имат различни цени - паркирането в "Зелена зона" ще струва 1 лев на час, но максималното време за паркиране в тази зона е 4 часа. 1 лев и 50 стотинки - до 2 лв. ще струва паркирането в "Синя зона". Очаквайте подробности.


Източник/БГНЕС

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Atakan
# 0
21:05 | 12 May 2012
Surprisingly well-wirtetn and informative for a free online article.
Ж.Димитров
# 1
11:01 | 31 January 2011
Синята зона отдавна се изродила във форма на рекет и корупция. Очевидно се отклоняват огромни средства от приходите, а Общината вместо да предприеме мерки - превръща таксата в данък. Според годишния финансов отчет на „Център за градска мобилност” ЕООД, за още цялата 2009 г. са реализирани „Приходи синя зона” в размер на 5,893 млн.лв. За работните 253 дни през 2009 г, това прави по около 23 230 лв. на ден. При официално 10 хил. места за паркиране в „синята зона”, това означава, че от всяко едно парко-място е било заето следно по 2 (от 10-те работни) часа на ден?!! В същото време в центъра на София няма места за паркиране. Тогава къде отиват парите от синята зона? Очевидно е че не отиват в Ценътра за градска мобилност? Излиза, че основната цел за "разрастването" на синята зона е не грижата към софиянци, а корупционна схема за огромни средства срещу Фалшифи талони, пари на ръка или някаква друга схемичка.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg