НС обсъди кредитно споразумение за заем между България и ЕИБ

573
НС обсъди кредитно споразумение за заем между България и ЕИБ

Парламентът обсъди законопроект за ратифициране на кредитно споразумение за структурен програмен заем между България и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) 2007 - 2013 г. за съфинансиране по фондовете на Европейския съюз.

Споразумението е свързано с изпратено предложение от ЕИБ за отпускане на глобален структурен заем в размер до 700 млн. евро, се посочва в становището на комисията по европейските въпроси. Средствата са предназначени за подпомагане на съфинансирането
на проекти основно по ОП "Транспорт" и "Околна среда". Споразумението предвижда възможност средствата от заема да бъдат използвани и за други оперативни програми, както и за определени дейности от Програмата за развитие на селските райони по преценка на българското правителството.

Срокът на заема е 25 години със 7 години гратисен период. Той ще се усвоява максимум на 20 траншове, като отделните траншове по години ще се обвържат с разчетите по оперативните програми и ще се предвиждат по Закона за държавния бюджет.

Лихвеният процент може да бъде фиксиран или плаващ и ще се договаря при отпускането на отделните траншове, дава се и възможност за предоговаряне на лихвените проценти.

Комисиите по бюджет и финанси, по транспорт и съобщения и по околната среда и водите са подкрепили законопроекта. Той е подкрепен и от комисията по външна политика и от
комисията по европейските въпроси.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg