НС отхвърли промените в кодекса за социалното осигуряване, внесени от ДСБ

347
НС отхвърли промените в кодекса за социалното осигуряване, внесени от ДСБ

Народното събрание отхвърли промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от ДСБ и предвиждащи от 1 март 2007 г. всички пенсии, отпуснати преди 1 януари 2006 г., да се преизчисляват спрямо средния осигурителен доход в страната за 2006 г.

Измененията, обсъдени вчера от парламента, днес след прегласуване подкрепиха 52 депутати, 52 бяха против, а 76 се въздържаха. От ДСБ предлагаха още размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст да се определя, като доходът, от който той се изчислява, се умножи със сумата, образувана от: по 1,2 процента за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от процента за месеците осигурителен стаж.

Със 123 гласа "за", 16 "против" и 26 "въздържал се" Народното събрание прие промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от Петя Гегова и група депутати от НДСВ, които предвиждат управителят на НОИ да получава възнаграждение в размер на основната месечна заплата на председател на постоянна комисия в Народното събрание, а подуправителят на НОИ - в размер на основната заплата на депутатите.

Според вносителите този подход на съизмерване на възнагражденията на управителя и подуправителя на НОИ с възнаграждението на депутатите е справедлив, тъй като Народното събрание ги избира. Измененията в Кодекса за социално осигуряване, внесени от Министерския съвет, подкрепиха 164 депутати, трима бяха против и трима се въздържаха.

Промените са свързани с необходимостта от хармонизиране на социалното ни законодателство с достиженията на правото на ЕС на допълнителното пенсионно осигуряване и пълното въвеждане на разпоредбите на директива за дейността и надзора на институциите за професионално пенсионно осигуряване, пише в мотивите на вносителя.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg