НС прие на първо четене три законопроекта за замените на общински имоти

383
НС прие на първо четене три законопроекта за замените на общински  имоти

Народното събрание прие на заседанието си днес на първо четене три законопроекта за промени в Закона за общинската собственост, предвиждащи ограничаване на замените на общински с частни имоти, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Първият е на независимите депутати Мария Капон и Елеонора Николова и предвижда замените на имоти, общинска собственост, да могат да се извършват само по инициатива на общината, когато това е необходимо за реализацията на инфраструктурни или на инвестиционни проекти.

Законопроектът на Иван Сотиров, Христо Кирчев и Ясен Попвасилев от ОДС предвижда разпоредителните сделки да се извършват само чрез публичен търг, освен в случаите на ликвидиране на собственост, а решенията за промяната на характера на собственост да се приемат с мнозинство от две трети от общинските съветници.

Третият приет проект е на Ремзи Осман /ДПС/ и група народни представители. В него се предвижда да се ограничи възможността за замени на общински имоти с имоти на частни лица. Предвижда се още, когато собственик на отчуждаем имот обжалва заповедта на кмета само в частта, в която е определена цената на имота, отчуждителната процедура да не се спира, а съдът да се произнася по цената на имота и собственикът получава цената, определена от съда, без това да забавя отчуждаването на имота.

Народните представители обсъдиха на второ четене промени в Закона за туризма. Промените предвиждат председателят на Държавната агенция по туризъм да бъде първостепенен разпоредител с бюджетни кредити. Средствата за развитие на туризма да се предоставят ежегодно по бюджета на ДАТ, а не чрез Министерството на икономиката и енергетиката, както е в момента, предвиждат още измененията. Очаква се парламентът да гласува промените на второ четене следващата седмица.

Двойно да се увеличат глобите за лицата, които не върнат в тридневен срок издадените им оригинали на заповед и сертификат за акредитация, в случай че акредитацията им бъде спряна, отнета или ограничена по обхват. Това реши парламентът, който прие на първо четене промени в Закона за акредитацията, извършвана от Българската служба за акредитация. Вносител на промените е Министерският съвет.

Защитените училища да не бъдат закривани, за да не се наруши достъпът до образование, предвижда законопроектът за промени в Закона за народната просвета. Управляващите и опозицията в парламента подкрепиха предлаганите от правителството промени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...