НС ратифицира два документа, според които получаваме 41.5 млн. евро

404
НС ратифицира два документа, според които получаваме 41.5 млн. евро

Парламентът ратифицира Меморандума за разбирателство за изпълнението на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2004-2009 г. между България и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Документът предвижда България да получи 20 милиона евро, които да бъдат използвани в четири приоритетни области - опазването на околната среда, развитието на човешките ресурси, здравеопазването и опазването на европейското културно наследство. Чрез средствата ще се създадат фондове за неправителствени организации, за техническа
помощ и за обучение и стипендии.

Народното събрание ратифицира и Меморандума относно изпълнението на Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие между България и Кралство Норвегия, който предвижда страната ни да получи 21.5
милиона евро.

Приоритетните области в Норвежката програма за сътрудничество са намаляването на емисиите от парниковите газове, енергийната ефективност и възобновяемата енергия, както и подпомагането на устойчивото производство и прилагането на правото от Шенген. С проекти по програмата могат да кандидатстват всички публични, частни или неправителствени организации.

По двата международно документа се предвижда България да получи общо 41.5 милиона евро до 30 април 2009 г. Основната цел на двата финансови механизми е да финансират проекти за двустранно сътрудничество, които спомагат за намаляването на социалното и икономическото неравенство и укрепват капацитета на новите страни-членки на ЕС за пълноценното им участие във вътрешния пазар на Общността.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg