НС стана регионален център за парламентарно сътрудничество в Югоизточна Европа

745
НС стана регионален център за парламентарно сътрудничество в Югоизточна Европа

Председателят на Народното събрание Георги Пирински получи писмо, в което специалният координатор на Пакта за стабилност Ерхард Бусек го поздравява с избирането на българския парламент за регионален център/Секретариат за парламентарно сътрудничество в Югоизточна Европа.

Това решение е важна стъпка към трансформиране на отговорността за няколко инициативи на Пакта за стабилност и центърът ще бъде ключов инструмент за засилване на парламентарното сътрудничество в региона. Това предполага важна отговорност, която трябва да се поеме от Вашата страна и Вашия парламент и аз съм уверен, че Вие ще изиграете тази роля по възможно най-добрия начин, допълва той.

В писмото Ерхард Бусек припомня, че освен Народното събрание парламентите на Македония и Сърбия също са изпратили на Пакта за стабилност предложения да бъдат домакини на Секретариата. Въз основа на критериите за подбор специалният координатор на Пакта за стабилност е избрал България, като мотивите му са свързани с това, че българското предложение е било най-изчерпателно и точно, както и със способността на България да осигури връзка между регионалното измерение на парламентарното сътрудничество и европейската перспектива.

Резултатът от избора в момента се съобщава на всички председатели на парламенти от Югоизточна Европа и ще се оповести чрез съобщение на Пакта за стабилност до средствата за масово осведомяване, се посочва в писмото.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg