НСИ отчете 14% ръст на стокообмена за деветмесечието на 2007 г.

342
НСИ отчете 14% ръст на стокообмена за деветмесечието на 2007 г.

Предварителните оценки за търговската активност през деветмесечието на 2007 година показват, че тенденцията за ръст на стокообмена спрямо предходната година се запазва.

В сравнение с първите девет месеца на предходната година увеличението е с 14.3%, а като абсолютна стойност стокообменът достига 49 млрд. лева. Това съобщават от Националния статистически институт.

Отношението на стойностния обем на износа към стойностния обем на вноса (т. нар. степен на покритие) е все още ниско - 62.5% и е под нивото на съответния период на предходната годината с над 5 пункта.

За деветте месеца на 2007 г. са изнесени стоки за 19 млрд. лева. Спрямо същия период на 2006 г. износът се увеличава с 9%.

От началото на годината са внесени стоки (по цени CIF) за 30.4 млрд. лв. Спрямо деветте месеца на 2006 г. вносът през 2007 г. се е увеличил със 17.8%.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и възлиза на 11.4 млрд. лева. По цени FOB/ FOB отрицателното салдо възлиза на 9.9 млрд. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg