НСИ потвърди 3.3% растеж на икономиката за периода юли-септември

403
НСИ потвърди 3.3% растеж на икономиката за периода юли-септември

През третото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3,3% в сравнение с третото тримесечие на 2021 г. и с 0,6% спрямо второто тримесечие на 2022 г. по сезонно изгладени данни, съобщи Националният статистически институт.

Обявената в средата на ноември експресна оценка на НСИ беше за 3.2% годишен ръст, и 0.6% - на тримесечна база. Растежът се забавя спрямо данните от септември за второто тримесечие, които показаха, че БВП на България нараства с 4% в сравнение с второто тримесечие на 2021 г., а спрямо първото тримесечие на 2022 г. ръстът беше 0,8%. 

През третото тримесечие на 2022 г. брутната добавена стойност (БДС) се повишава с 3,1% на годишна база и с 0,6% на тримесечна база (данните са предварителни и сезонно изгладени).

Растежът на БДС се определя от увеличението при следните икономически дейности: Промишленост - 17,7%, Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности -

1,4%, Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа - 1,4%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения - 0,9%, Финансови и застрахователни дейности - 0,8% и Операции с недвижими имоти - 0,6%.

Спад на годишна база е регистриран в Строителството с 13,4%, в Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - с 0,7%, както и в Култура, спорт и други дейности - с 0,1%.

Стойността на произведения през третото тримесечие БВП е 44.959 млрд. лв. по текущи цени или 6601 лв. на човек.

На един зает се падат 12152 лв. от текущия обем на БВП, като всеки зает създава средно 30.9 лв. БВП за един отработен час.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност (БДС) през третото тримесечие на 2022 г. възлиза на 39 530 млн. лв. по текущи цени.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg