НСИ работи според правила и принципи на Евростат

1076
НСИ работи според правила и принципи на Евростат

Във връзка с излезли новини в медиите за това, че Европейската комисия се съмнява в качеството на статистическата информация за дефицита и дълга, НСИ прави следното уточнение:

„НСИ подготвя и изпраща статистическата информация за дефицита и дълга на България в съответствие с ръководните правила и принципи, залегнали в Ръководството за дефицита и дълга на сектор „Държавно управление", разработено от Евростат.

Тези данни се предоставят два пъти годишно на Евростат през месец март и септември. След това тече верификационен механизъм, по времето на който данните се проверяват от Евростат за качество и спазване на изискванията на съответното ръководство.

Данните се публикуват официално след като премине процеса на проверка. Последните данни за дефицита и дълга, които НСИ предостави на Евростат, са от края на месец март 2010 година, като след одобрението на Евростат бяха официално публикувани на 22 април 2010 година на страниците на НСИ и Евростат.

Трябва да се има предвид, че според съществуващия Регламент 479/2009 за прилагане на протокола за процедура при прекомерен дефицит, приложен към договора за създаване на Европейската Общност, във всяка страна се провеждат регулярни мисии на Евростат за проверка на статистическата информация за дефицита и дълга.

Последната такава мисия е от март 2008 година и през тази година предстои нова регулярна мисия, която беше насрочена за март 2010 година, но беше отложена поради натовареността на експертите от Евростат. Конкретните дати на мисията предстои да се уточнят".

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg