НСИ: Ръст на БВП от 6.3% за второ тримесечие на годишна база

701
НСИ: Ръст на БВП от 6.3% за второ тримесечие на годишна база

Експерименталните разчети за второ тримесечие на 2008 г. показват увеличение на БВП от 6.3 на сто спрямо второ тримесечие на 2007 г. Оценката за реалното нарастване на добавената стойност на индустриалния сектор, в сравнение със съответното тримесечие на предходната година, е 8.4 на сто, а реалното увеличение на добавената стойност на дейностите в сектора на услугите е близо 6 на сто.

От страна на крайно използване на БВП, разходите на домакинствата за индивидуално потребление нарастват реално с 7.1 но сто, докато разходите на правителството за индивидуално и колективно потребление запазват равнището си от второ тримесечие на 2007 г.

Инвестициите в основен капитал нарастват с 21 на сто, а изменението на запасите от краткотрайни активи (продукция, незавършено производство, стоки и материали) запазва намаляващата тенденция, отчетена през предходното първо тримесечие. Оценката за индекса на физически обем на вноса на стоки и услуги показва реално увеличение с близо 16 на сто, докато индексът на износа на стоки и услуги показва увеличение с 13.5 на сто.

Предвид експерименталния характер на изчисленията и поради ограничените базисни данни, използвани към момента на подготовка на оценките, те не следва да се приемат като официална първоначална информация за равнището и темпа на БВП. Сравняването на експресните оценки и официалните тримесечни данни за първо тримесечие на 2008 г. показват с близо 300 млн. лева, или с 2.2 на сто, по-ниска оценка на номиналния обем на БВП, в сравнение с официално публикувания резултат.

Първоначално оцененият индекс на физически обем на показателя (55 дни след отчетния период) показва увеличение от 6.8 на сто спрямо съответното тримесечие на 2007 г. при 7 на сто увеличение, в резултат на регулярната разработка (75 дни след отчетния период).

Експресните оценки на БВП са отговор на нарастващото търсене на икономическа информация в максимално съкратени срокове след края на отчетния тримесечен период.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg