НСИ регистрира спад на бизнес климата през юли

1032
НСИ регистрира спад на бизнес климата през юли

През юли 2016 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0.9 пункта спрямо предходния месец. По-неблагоприятен бизнес климат е регистриран в сектора на услугите, докато в промишлеността и в търговията на дребно - остава приблизително на нивото си от юни. Единствено в строителството стопанската конюнктура се подобрява.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” запазва равнището си от юни. По мнение на промишлените предприемачи настоящата производствена активност се подобрява, но очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Средното натоварване на мощностите през юли се повишава с 0.9 пункта, в сравнение с април, и достига 73.3%, като предприятията съобщават и за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци.

Основният фактор, затрудняващ дейността, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следван от недостатъчното търсене от страната. Относно продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство. През юли съставният показател „бизнес климат в строителството” нараства с 1.3 пункта в резултат на по-благоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Анкетата регистрира подобрение на настоящата строителна активност, докато прогнозите за следващите три месеца са по-резервирани.

Осигуреността на производството с поръчки се запазва спрямо април и се оценява на 5.4 месеца. Същевременно обаче очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните пречки за развитието на бизнеса, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното въздействие на втория фактор. По отношение на продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” остава приблизително на нивото си от юни. Мненията на търговците на дребно относно поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват, като и очакванията им за обема на продажбите остават благоприятни, макар и по-резервирани спрямо предходния месец.

Основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията, продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. Относно продажните цени очакванията на търговците са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Услуги. През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 5.7 пункта, което се дължи на изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото”.

По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

През последния месец анкетата регистрира засилване на негативното влияние на фактора „конкуренция в бранша”, който измества на второ място фактора „несигурна икономическа среда”. По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...