НСИ регистрира спад на бизнес климата през юли

981
НСИ регистрира спад на бизнес климата през юли

През юли 2016 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0.9 пункта спрямо предходния месец. По-неблагоприятен бизнес климат е регистриран в сектора на услугите, докато в промишлеността и в търговията на дребно - остава приблизително на нивото си от юни. Единствено в строителството стопанската конюнктура се подобрява.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” запазва равнището си от юни. По мнение на промишлените предприемачи настоящата производствена активност се подобрява, но очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Средното натоварване на мощностите през юли се повишава с 0.9 пункта, в сравнение с април, и достига 73.3%, като предприятията съобщават и за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци.

Основният фактор, затрудняващ дейността, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следван от недостатъчното търсене от страната. Относно продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство. През юли съставният показател „бизнес климат в строителството” нараства с 1.3 пункта в резултат на по-благоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Анкетата регистрира подобрение на настоящата строителна активност, докато прогнозите за следващите три месеца са по-резервирани.

Осигуреността на производството с поръчки се запазва спрямо април и се оценява на 5.4 месеца. Същевременно обаче очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните пречки за развитието на бизнеса, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното въздействие на втория фактор. По отношение на продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” остава приблизително на нивото си от юни. Мненията на търговците на дребно относно поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват, като и очакванията им за обема на продажбите остават благоприятни, макар и по-резервирани спрямо предходния месец.

Основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията, продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. Относно продажните цени очакванията на търговците са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Услуги. През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 5.7 пункта, което се дължи на изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото”.

По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

През последния месец анкетата регистрира засилване на негативното влияние на фактора „конкуренция в бранша”, който измества на второ място фактора „несигурна икономическа среда”. По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg