НСИ ревизира ръста на БВП нагоре

969
НСИ ревизира ръста на БВП нагоре

През третото тримесечие на 2011 година брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 21 016 млрд. лева по текущи цени. Сезонно изгладените данни на БВП показват растеж от 0.3% през третото тримесечие на 2011 година спрямо второто тримесечие и растеж от 1.6% спрямо същото тримесечие на предходната година.

Експресните оценки, обявени от НСИ преди 3 седмици, отчетоха нулево изменение на тримесечна база и ръст от 1.3 на сто на годишна.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през третото тримесечие на 2011 г. възлиза на 17.939 млрд. лева по текущи цени.

Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 1 процентен пункт през третото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година и достига 30.7%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, е 58.7%, което е с 1.9 процентни пункта по-малко спрямо съответния период на предходната година. Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се увеличава с 0.9 процентни пункта и достига до 10.6% през третото тримесечие на 2011 година.

За индивидуално потребление на населението през третото тримесечие на 2011 година се изразходва 60.9% от произведения БВП. Инвестициите (брутообразуване в основен капитал) формират 17.8% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително в размер на 2 329 млн. лева и заема дял от 11.1% в структурата на БВП.

През третото тримесечие на 2011 г. спрямо второто тримесечие брутната добавена стойност в икономиката нараства с 0.8%. През третото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност нараства с 2.3%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

СЕО
# 0
12:12 | 6 December 2011
Ооо, това "упражнение" на НСИ го знам. Сега за "завишили" числата, за да се покаже растеж. След 6 месеца, ще "занижат" същите числа, за да се покаже растеж за първото полугодие на 2012.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...