НСИ започва изследване "Бюджет на времето"

909
НСИ започва изследване

Националният статистически институт (НСИ) ще представи информация на 19 октомври (понеделник) за началото на изследване "Бюджет на времето", съобщиха от института.

Изследването "Бюджет на времето" е включено в Закона за преброяване на населението и жилищния фонд през 2011 г. Наблюдението ще започне на 19 октомври и ще продължи една календарна година - до 18 октомври 2010 г., като ще бъдат анкетирани 3 132 домакинства в цялата страна.

Анкетираните лица ще попълват "Дневник за използване на времето", в който денонощието е разделено на интервали от 10 минути и за всеки интервал трябва да бъдат попълнени извършваните дейности. Всеки делничен ден ще се наблюдават 12 домакинства, а в събота и неделя - по 30.

Изследването е част от програмата на ЕВРОСТАТ за единно изследване на бюджета на времето в рамките на Европейския съюз. Така се създава възможност за съпоставимост в национален и европейски мащаб.

След анализирането на резултатите от изследването ще могат да се направят косвени оценки и за развитието на неформалната икономика и за обема на продукцията, създавана в домакинствата.

Изследването "Бюджет на времето" се прави за пети път целогодишно от българската статистика. Последното наблюдение е било през 2001/2002 г. като част от Преброяването на населението и жилищния фонд през 2001 г.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg