НСОПЛБ: Лъжа е, че няма пари за здравеопазване

819
НСОПЛБ: Лъжа е, че няма пари за здравеопазване

Няма да престанем да търсим истината за това какво се случва с парите на здравноосигурените, това, което се говори за недостиг на средства, е лъжа, заяви председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари Любомир Киров.

По отношение на забавеното изплащане на разликите в потребителските такси от последните три месеца на миналата година, Киров заяви, че Министерството на здравеопазването е извършило трансфера на тези средства към НЗОК още на 11 декември 2009 г.

Преди близо две години беше повишена здравноосигурителната вноска с два процента, беше заявено, че тези средства ще се трупат в резерва на НЗОК, коментира Киров. По думите му, до момента в резерва на Здравната каса има събрани 860 милиона лева, като средствата продължават да се трупат.

От НСОПЛБ смятат, че заявеното намерение да се отблокират средствата от резерва на касата няма да се случи, тъй като това не е в правомощията на Министерския съвет. Това може да се случи, ако НЗОК обяви, че бюджетът е изчерпан, а ако наистина се окаже, че бюджетът е свършил за два месеца, това означава, че този, който го прави, е най-големия некадърник, коментира Киров.

Той изрази съмнение, че средствата вероятно не са в резерва на касата. Говори се, че това са виртуални пари - как нашите здравни вноски могат да станат виртуални, това са "бели пари за черни дни", допълни Киров.

Според него са спестени още близо 900 милиона лева, които държавата трябва да покрие за здравноосигурителните вноски на пенсионерите, децата, инвалидите, военнослужещите. Заедно с тези средства сумата възлиза на 1,5 милиарда лева, които не се използват, смята председателят на НСОПЛБ. На фона на това НАП обяви, че има 18 процента ръст на приходите, въпросът е открит - кой какво направи с нашите здравноосигурителни вноски, къде са и за какво се използват, попита той.

От името на НСОПЛБ Любомир Киров изрази несъгласие със заявеното намерение за увеличаване на здравната вноска с два процента. Никой не може да ни убеди, че това е необходимо и то в условия на криза, посочи той. Киров определи повишаването на здравната вноска като "илюстрация на идеен дефицит, хаотизъм и симптом на височинна болест на тези, които правят здравната и финансова политика".

Източник; БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg