НЦИОМ: Борисов е най-одобряваният премиер в края на третата година

1266
НЦИОМ: Борисов е най-одобряваният премиер в края на третата година

Неодобрението за работата на всички премиери през последните 15 години, в края на третата година от мандатите им е по-висок дял от одобрението. Изключение прави Бойко Борисов, положителните оценки за когото, макар и с малко, са повече от отрицателните. Това сочат резултатите от сравнителен анализ на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), по повод три години управление на ГЕРБ, съобщи агенция “Фокус”.

През юни 2000 г. Иван Костов има 59% неодобрение и 30% одобрение, през юли 2004 г.

Симеон Сакскобургготски получава 62% неодобрение и 28% одобрение, а през юли 2008 г. за Сергей Станишев регистрираме 61% неодобрение и 25% одобрение.

Правителството на ГЕРБ получава в началото на мандата си 51% одобрение и 20% неодобрение. За сравнение, кабинетът на Иван Костов започва своята дейност с по-високо одобрение, но и с по-високо неодобрение (60%:24%).

В края на третата година от управлението на ОДС, дяловете на одобряващите и на неодобряващите кабинета са почти изравнени (44%:43%).

Подобно изравняване на положителните и отрицателните оценки регистрираме по-рано – още в края на първата година от управлението на ГЕРБ (през юли 2010 година), когато одобрението възлиза на 41%, а неодобрението – на 45%.

През септември 2001 година, кабинетът на Симеон Сакскобургготски получава едва 11% неодобрение. В края на третата година от мандата му (през юли 2003 ) обаче, неодобрението към кабинета вече е три пъти по-висок дял от одобрението – 65%: 22%.

През юли 2012 г. една трета от пълнолетните българи одобряват правителството, а 56% не го одобряват, като при това няма значима промяна в дяловете на одобрение и неодобрение за кабинета през последната година. През юли 2011 година одобрението е възлизало на 31%, а неодобрението на 56%.

Общото между настоящия кабинет и този на Иван Костов е, че и двата кабинета започват работата си при благоприятна обществена атмосфера, но до края на втората година от мандатите си губят одобрение.

Най-резки амплитуди в обществените оценки регистрираме при управлението на НДСВ, когато свръхочакванията на хората бързо преминават в масово разочарование.

Критичността към формулата на управление на кабинета на Сергей Станишев от самото начало на мандата не води до големи обрати в обществените настроения. Неодобрението остава трайно по-висок дял от одобрението през целия мандат.


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

NY
# 0
16:07 | 27 July 2012
Винаги е така, когато НЕ правиш реформи!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg