НЦИОМ: Работодателите подценяват изтичането на квалифицирана работна ръка

394
НЦИОМ: Работодателите подценяват изтичането на квалифицирана работна ръка

Работодателите подценяват опасността от изтичане на квалифицирана работна ръка от България към страните от ЕС и част от работодателите са останали във времената, където основният проблем беше безработицата. Това сочи проучване на НЦИОМ, което беше представено от директора на центъра Лидия Йорданова. Изследването атестира повечето от промените, които касаят трудовото законодателство. То е извършено в периода 8- 10 юли, като са реализирани 826 интервюта с български граждани в трудово-активна възраст.

От друга страна, обществените представи също се разминават с реалността, заяви Йорданова. Проучването показва, че повечето работодатели стават по-коректни към своите работници по отношение на трудовите им права, но от друга страна, общественото мнение изобилства от лоши примери.

Съзнанието, че България е най-бедната страна в ЕС, а българските трудещи се са най-ниско платените оказва влияние върху нагласите на работниците към трудовите отношения. Основните очаквания за регулацията на трудовите права са ориентирани към държавата и правителство и това се свежда до искане за строг контрол и санкции към работодателите, които нарушават законодателството.

Има пълна консолидация на общественото мнение в подкрепа на предложението за въвеждане на по-строги санкции при установени нарушения на трудовото законодателство. 87 на сто от българите подкрепят идеята за многократно увеличение на налаганите парични глоби за работодателите. Хората очакват положителни промени по отношение на наемането без трудов договор, правилата за безопасен и здравословен труд, спазване на условията на трудовите договори, наемане на работа на непълнолетни лица.

Като цяло скептицизмът на хората расте, когато става дума за ефективността на санкциите по отношение на забраните за ползване на отпуски, заплащане на труда на "черно", неправомерно полагане на извънреден труд. Въпреки това и по отношение на тези мерки половината от хората очакват, че в резултат на санкциите може да настъпят положителни промени. 12 на сто от интервюираните казват, че не знаят на какъв доход ги осигурява работодателят им.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg