Някои банки ще покачат лихвения процент за изтеглените вече ипотечни кредити

517
Повишаването на задължителния минимален резерв на търговските банки от 8 на 12% ще се отрази на ипотечните кредити според проучванията на Кредит Център. Рестрикциите, които влизат в сила от 1 септември ще повлияят на условията на една малка част от банките, които ще изпитат и по-сериозни затруднения със спазването на строгите нови правила.

„Най-вероятната реакция на тези банки е да покачат лихвения процент за изтеглените вече кредити. Повишаването на EURIBOR и LIBOR и основния лихвен процент на БНБ ще бъде добър повод за това.”, коментира Тихомир Тошев, Изпълнителен директор на Кредит Център.

„Банките в България не предлагат фиксиран лихвен процент по жилищните кредити. Само една банка обявява такъв, но ако прочетем внимателно договора й за жилищен кредит ще видим, че има опция за промяна. Повечето банки определят лихвата по ипотечните кредити, използвайки базов лихвен процент плюс надбавка.

Базовият лихвен процент се определя от Управителните съвети на банките и отразява движението на световните и местни финансови индекси и текущите пазарни тенденции. Очакваме, че някои банки ще променят базовия си лихвен процент нагоре, което ще оскъпи изтеглените вече жилищни кредити от тези банки.

В същото време не очакваме мерките да доведат до по-малък брой промоции от страна на банките или повишаване на лихвите за новите клиенти, тъй като голяма част от банките имат ресурс, който искат да отдадат, а и пазара продължава да бъде силно конкурентен. ”, допълни той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg