Няма да има съкращения в АЕЦ "Козлодуй"

881
Няма да има съкращения в АЕЦ

Близо 870 млн. евро дава Европейския съюз на България за извеждането от експлоатация на 1, 2, 3 и 4-ти блок в АЕЦ"Козлодуй" до края на 2013 г., съобщиха от централата.

С част от тези средства ще се покрият и загубите на страната ни за непроизведената електроенергия от затворените малки блокове.

Добрата новина за енергетиците от Козлодуй е, че няма да има съкращения, а хората, които досега са работили на спрените блокове, ще бъдат прехвърлени към Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци".

Те ще бъдат заети с демонтажа на съоръженията от машинните зали и осигуряването на ядрената безопасност в реакторните зони, където все още има радиация.

От 1 и 2 блок вече са извадени над 2 хиляди тона метали. Част от тях ще се продадат за скрап, а на годните за работа машини ще се търси пазар, за да се продадат по-скъпо.

През тази есен предстои прехвърлянето и на 3 и 4 блок към активите на предприятието за радиоактивни отпадъци.

От тяхното демонтиране се очакват още по-големи приходи, защото при модернизацията им преди години тук са вложени хиляди тонове метал за т. нар. „струйно-вихрови кондензатори".

Заплатите на персонала, зает с извеждането от експлоатация на 4-те малки блокове, се осигуряват от Международния фонд „Козлодуй", съобщи БНТ.

Под надзора на одитори от Европейската сметна палата в момента се прави оглед и актуализиция на демонтажните дейности, за да се гарантира максимална прозрачност и ефективност.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg