Няма да има стачки в железниците

698
Няма да има стачки в железниците

"Няма да има стачки в железниците, постигнахме споразумение", съобщи Валентин Никифоров, председател на стачния комитет на КНСБ и вицепрезидент на синдиката.

Договорено е да не се правят съкращения на експлоатационния персонал, както и да се извършат изплащания на ваучери. Съкращенията в администрацията ще бъдат предмет на допълнителни преговори. Никифоров изрази благодарността си към всички служители и работници от жп сектора, които днес са излезли на протест и са успели да постигнат тези добри резултати.

В случай на провал на преговорите предстояха осемчасови ефективни протестни действия от утре, които биха довели до спиране на влаковете от 8.00 до 16.00 часа. Директорът на Националната компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев заяви по-рано, че компанията е декларирала, че няма да съкращава експлоатационен, а само административен и обслужващ персонал. По-рано днес железничарите излязоха на предупредителна стачка и спряха движението на 52 от общо 60 пътнически влака в цялата страна за час. Синдикатите настояват за намаляване на предвидените съкращения в двете предприятия, за изплащане на всички социални добавки за храна и облекло, както и за гарантиране на инвестициите в сектора.

По време на ефективната предупредителна стачка на железничарите днес реално не са работили големи жп възли и гари като Бургас, Стара Загора, Плевен, Горна Оряховица, Варна, Шумен, Синдел, Дъбово, София Централна Гара, Ямбол, Перник и други. Едночасовата предупредителна национална стачка на железничарите целеше от 10 до 11 часа да не се движат никакви влакове. Множеството от пътниците във влаковете обаче въпреки закъснението подкрепиха протеста на железничарите.

80 % от служителите в НКЖИ и 73 % от служителите в БДЖ подкрепят стачните действия. "Хората упражняват своето право на ефективен протест за неплатените социални плащания, за ваучерите за храна, да няма съкращения, да има работа и да се подобрят условията на работа. Министърът на транспорта Александър Цветков заявява непрекъснато, че няма да има съкращения - да седне и да го разпише и да заяви на хората, че няма да има съкращения на железничари", каза по-рано днес Валентин Никифоров. Работно облекло е раздавано преди 2-3 години, отбеляза той. "Знаем, че може да няма съкращения, защото от Световната банка казаха, че не са поставили условие за намаление с 30 % на Фонд "Работна заплата", а че са поискали намаляване на разходите", отбеляза вицепрезидентът на КНСБ.

Сашо Алеков от Браншовия железничарски синдикат отбеляза, че най-важното е да се подобрят параметрите на железния път, състоянието на подвижния състав и условията на труд в железопътния транспорт. "В момента тези условия са тежки. Работи се при неотоплени халета. С няколко години се забавя предоставянето на работно облекло. В БДЖ не се сключват договори за раздаване на облекла", отбеляза той. "Всякакви приказки за съкращения при тази техника и при тези условия означават много трагични инциденти за в бъдеще. Не може на този етап с тази техника да се говори за съкращения на хора", добави Павел Христов от стачния комитет на Федерация транспортни работници.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg