Няма да се нуждаем от разрешение за работа при изграждането на новия Дунав мост

378
Няма да се нуждаем от разрешение за работа при изграждането на новия Дунав мост

Министрите одобриха проект на междуправителствено споразумение с Румъния за правото, приложимо към трудовите отношения, социалното осигуряване и здравословните и безопасни условия на труд, във връзка с изграждането на новия мост над река Дунав при Видин-Калафат.

То конкретизира условията на двустранното Споразумение от 2001 г.за техническите, финансовите, правните и организационните въпроси, свързани с изграждането на моста.

Тъй като строителните дейности ще се извършват и на българска, и на румънска територия, проектоспоразумението определя мястото, където работодателят е установил своята търговска дейност, като критерий за привързване на дадено правоотношение.

По отношение на наетите лица се прилага законодателството, приложимо към техния работодател. Договорено е да се освобождават гражданите на двете страни от задължение за получаване на разрешение за работа.

Със споразумението се цели да се улесни работата на изпълнителите и наетите от тях лица по време на строителството на моста, по отношение на нормативните изисквания; да се избегнат административните разходи, свързани с изпълнението на идентични изисквания на два закона; да се определи териториалната компетентност на органите на двете държави при осъществяване на контрола по спазването на трудовото и социално-осигурителното законодателство.

Това ще спомогне за избягване на усложнения при работата на изпълнителите и ще даде възможност за създаването на оптимална организация на обекта, а оттам и реализирането на проекта в договорираните срок и финансова рамка.

Новият Дунав мост е проект от особена важност за страната. С него ще се осигури изграждане на свързващ елемент по коридор IV за пряко интегриране на транспортната ни инфраструктура в трансевропейската транспортна мрежа.

Ще се намалят транспортните разходи и ще се съкрати времето за превоз до и от страните от ЕС и по-свободно и интензивно движение на хора и стоки. То ще подпомогне за икономическо оживление и развитие на Северозападния регион на страната, включително нови работни места и подобряване на бизнес климата в района. Очаква се и генериране на приходи от пътни такси и данъци.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg