Няма да се отнемат вещите на бедните длъжници, реши парламентът

372
Няма да се отнемат вещите на бедните длъжници, реши парламентът

Крайно необходимите вещи на длъжник и неговото семейство не могат да бъдат отнемани според гласуваните от Народното събрание текстове от гражданко-процесуалния кодекс, информира БНР.

За обезпечение на дълга не може да се взимат необходимата храна на семейството на длъжника за един месец, горивата за отопление, готвене и осветление за три месеца, това предвиждат разпоредбите.

Записано е че машините, инструментите, пособията и книгите необходими лично на длъжника, който упражнява свободна професия или на занаятчията, за упражняване на неговото занятие, също не могат да бъдат ползвани за обезпечение на задължението му.

Ограниченията върху взимането се отнасят и за жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно нямат друго жилище, независимо от това дали длъжникът живее в него.

Ако от дългът трябва да се удържи от заплатата и пенсията на длъжника, може да му бъде взета горницата над гарантирания минимален доход, ако заплатата му е до размера на минималната работна заплата и няма деца, и половината от горницата ако има деца.

Ако доходът му е над минималната работна заплата и има деца, тогава може да му бъде взето двойния размер на дължимия данък, по закона за облагане доходите на физически лица, а ако няма деца - размера на данъка.

Промените предвиждат тези ограничения да не се прилагат, ако задълженията са за издръжка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg