Няма единно мнение за Сребърния фонд

701
Няма единно мнение за Сребърния фонд

Не е ясно дали НСТС ще одобри днес промените в Закона за Сребърния фонд, предложени от финансовия министър Симеон Дянков, предаде БГНЕС.

Разглеждането на промените е първа точка от дневния ред на днешното заседание, но минути преди началото на заседанието синдикати и работодатели нямаха единна позиция. Не всички социални партньори се обявиха против идеята на Дянков. КНСБ подкрепя под условие предложението на МФ, от КТ "Подкрепа" пък са скептични. БСК не са съгласни категорично, а от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) са "за".

"Инвестициите в ДЦК трябва да бъде лимитирани до процент, който е разумен – това е до максимум 50 % с изричното условие тези пари да останат в българската икономика и с тях да не се плащат задължения на страната навън. ДЦК са едни от най-сигурните инструменти за инвестиции и доходността им е по-голяма от това парите да стоят в БНБ, но няма никаква нужда непременно инвестициите в ДКЦ да се свързва с плащанията по външния дълг през януари", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Казваме "Да" на известна либерализация, но под условие, че парите остават в нашата икономика", обясни той.

"Има логични аргументи, че някои неща от това, което се предлага са правилни. Има и много контрааргументи", призна президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, но допълни "познавайки психопрофила на човека, който предлага тези промени, ние сме силно скептични, защото за времето, за което той управлява, той направи неща, за които и в Буркина Фасо нямаше да оцелее като финансов министър". Все пак от синдиката искат да чуят последното предложение на финансовото министерство. "Мен ме притесняват нещата в общия контекст на този човек", каза още Тренчев.

председателят на АИКБ Васил Велев защити промените, свързани със Сребърния фонд. "Предлаганите промени в Сребърния фонд са по инициатива в Тристранния съвет. Това беше една от 60-те антикризисни мерки, по които тогава имаше съгласие на всичките 8 социални партньори – 6 работодателски организации и 2 синдиката. С предлаганите промени се цели един много по-консервативен и безрисков профил на Сребърния фонд, намаляват се лимитите за инвестиции в акции и се увеличават инвестициите в облигации. Отпада ограничението за инвестиции в страната. България е единствената страна със Сребърен фонд, който има забрана да инвестира в местни финансови инструменти. Няма друг такъв случай, нито в ЕС, нито в света.

Ние считаме, че това нелепо ограничение трябва категорично да отпадне и по този начин ще се създадат повече възможности българските пари да работят и за българската индустрия", отбеляза той. Велев припомни, че според последния вариант на промените до 30 % от активите на фонда ще могат да се инвестират в държавни ценни книжа. "Подкрепяме тези промени, защото създават много по-добри възможности за недопускане на това, което в момента се случва – парите да се изяждат от инфлацията", категоричен беше председателят на АИКБ.

"Основният мотив на МФ за пренасочване на част от средствата от Сребърния фонд за закупуването на държавни ценни книжа е ниската доходоносност на пласирането на средствата от този фонд, но председател на УС на този фонд е Симеон Дянков т.е самият той е виновен за тази ниска доходност", заяви председателят на БСК Божидар Данев.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас