Няма причини да се повишават цените на лекарствата

648
Няма причини да се повишават цените на лекарствата

Нормално е да има втора вълна, но тя няма да бъде така интензивна, както първата. Това каза министърът на здравеопазването Божидар Нанев по БНР във връзка с това дали се очаква втора вълна от грипа A (H1N1).

По думите на здравния министър популацията вече се е срещнала с вируса и има изграден имунитет на голяма част от населението, съобщи БГНЕС. В България няма паника, допълни министърът. Няма никаква разлика в състоянието тук и в другите страни. Дори в някои мерки сме доста успешни и интензивни по вземане на решения, каза министър Нанев и обясни, че е изискал това мнение от Международната европейска организация по разпространение на инфекциозни болести.

За 2010 година, в условията на икономическа криза, имаме един сравнително немалък ръст на средствата за лекарства. Това са около 140 млн. лева, които са предвидени за скъпоструващи лекарства. В сравнение с 2009 година този ръст е от порядъка на 30 милиона лева, уточни Нанев. Това означава, че ще се осигурят около 120 вида лекарства, но имаме и 14 нови лекарства, които ще се покриват от Министерството на здравеопазването.

За първи път ще осигурят средства за някои редки заболявания, непокривани досега, каза още Божидар Нанев. На въпрос дали ще се покачат цените на лекарствата от догодина здравният министър отговори, че няма причина това да се случи.

Фондът досега е работил недостатъчно ефективно, основната причина е несъвършенства в нормативната уредба, което бе отчетено още в началото на нашата дейност, заяви Божидар Нанев по повод случилото се с Фонда за лечение на деца. Ще се опитаме да улесним нещата, да се прекрати необходимостта от подаване на молби в комисията за лечение в чужбина и препращането им към фонда за лечение на деца, тъй като това беше основната причина за забавянето, обясни здравният министър. Нашата цел е в рамките на пет дни след постъпване на молбата да бъдат разглеждани документите. След това в рамките на 14 дни двама специалисти ще трябва да дадат експертното си становище и с това се цели да се съкрати многократно процедурата, добави още министър Нанев.

До момента лечение са получили 176 деца, каза той и допълни, че откакто правителството е започнало работа са одобрени около 49 молби за лечение. Това е близо годишната цифра за лечение на деца при минали правителства, каза още Божидар Нанев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg