Нямаме финансов ресурс за закупуване на нови бойни кораби от Франция

429
Нямаме финансов ресурс за закупуване на нови бойни кораби от Франция

В бюджета на Министерството на отбраната липсва финансов ресурс, който да позволи заплащането в срок на дължимите суми по доставките на четири корвети за нуждите на Военноморските сили на България. Това стана ясно от изказване на премиера Сергей Станишев във времето за парламентарен контрол, в отговор на въпрос от народния представител Минчо Христов.

Другият проблем в момента е начинът на осчетоводяване на доставката, информира премиерът депутатите. Съгласно решение на Евростат от март 2006 г., счетоводното отразяване на стопанската операция по договорите за доставка се извършва в момента на доставката на активите, независимо от момента на извършване на плащането, поясни министър-председателят.

Изпълнението на това ново изискване може да даде отражение на дефицита по консолидирания бюджет и поставя в невъзможност Министерството на отбраната да се вмести в предоставения му размер на капиталовите разходи за съответните години, каза още премиерът.

В отговора си министър-председателят обоснова необходимостта от обновяване на парка на Българските военноморски сили. В момента само фрегатата „Дръзки” е в състояние пълноценно да участва в съюзни формирования на НАТО.

Премиерът Сергей Станишев информира депутатите, че на 18 октомври м.г. Министерският съвет е взел решение за осъвременяване на плана за модернизация на армията в тримесечен срок и парламентът ще бъде запознат с новия вариант. При решаването му ще бъдат взети предвид всички предварителни условия и съображения, които са в интерес на страната и обществото, увери премиерът депутатите.

От гледна точка на предложението за офсет за българската индрустрия – за прехвърляне на ноу-хау, за създаване на работни места – това досега е може би най-атрактивният проект от всички, които са правени за модернизацията на Българската армия, изтъкна в заключение минситър-председателят. Това също трябва да се отчита, допълни той, и търсим възможния баланс с отчитане на отношенията с Франция, но преди всичко българските национални интереси и нашите финансови възможности.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg