Обединяват пет енергийни предприятия в "Български енергиен холдинг"

527
Обединяват пет енергийни предприятия в

Пет енергийни предприятия ще бъдат обединени в "Български енергиен холдинг", съобщи правителствената информационна служба. В него ще влизат Мини "Марица-Изток", ТЕЦ "Марица- изток 2", АЕЦ "Козлодуй", НЕК и "Булгаргаз". Очаква се той да започне работа до края на годината. След консолидацията активите на холдинга ще бъдат 4 млрд. евро, с което той ще стане една от най-големите енергийни компании в региона. Прогнозираните годишни приходи от работата й са 1.8 млрд. евро.

На разширеното работно заседание на Политическия съвет на управляващата коалиция в Хисаря на 9-10 февруари беше решено 5-те енергийни дружества да бъдат обединени, припомня БТА. Консолидацията ще повиши конкурентоспособността им на регионалния и европейския пазар, ще увеличи ефективността и качеството на енергийните услуги, ще оптимизира разходите и управлението и ще осигури модерни механизми за привличане на инвестиции.

На днешното правителствено заседание министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров е представил пред членовете на кабинета холдинговия модел за преструктуриране и консолидация на енергийните дружества, чийто едноличен собственик на капитала ще е държавата. Концепцията е изготвена в сътрудничество с "Делойт България", след процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на консултант.

Целта на преструктурирането и консолидацията е да се обособи съвкупност от икономически устойчиви и гъвкави бизнес единици, с адекватно пазарно поведение и функциониращи под единно финансово-стратегическо управление. Друго предимство на структурата е още по-голяма прозрачност на осъществяваните дейности, оптимизиране на разходите и управлението, увеличаване на приходите при балансиране на интересите, както на акционерите, така и на контролираните компании на базата на гъвкаво пазарно поведение, ефективност и конкурентна позиция.

Обединението на енергийните предприятия ще повиши инвестиционния им потенциал, ще подобри кредитния им рейтинг и ще понижи разходите за набиране на капитал, се посочва в прессъобщението. Това ще създаде възможности за растеж, недостъпни за неинтегрирани и финансово слаби компании. Новите капиталовложения значително ще увеличат сигурността на снабдяването в страната и ще спомогнат за задоволяване на нарастващото търсене, в резултат на бързия растеж в страната и региона.

Държавата ще бъде 100 процента собственик от капитала на "Български енергиен холдинг". Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) ще запази мажоритарния дял (между 51-75 на сто) от акциите на 5-те държавни енергийни предприятия, а миноритарните дялове (между 25-49 на сто) ще се прехвърлят на новоучредената компания-майка.

Целта на запазването на контролен пакет от МИЕ за определен период от време е максимално ограничаване на рисковете за дъщерните компании в преходния период на промяна в акционерното участие и управлението на групата. Цялостният модел за преструктуриране и консолидация включва създаване на финансов (стратегически) холдинг и вътрешнокорпоративна подготовка за трансформация на ниво отделни дружества; последващото му трансформиране в оперативен холдинг.

Основна задача пред финансовия холдинг е прехвърляне на дейностите по корпоративното управление и надзор, несвойствени за МИЕ, към "Български енергиен холдинг", пише в прессъобщението. Това е свързано с назначаването на професионални мениджъри на ниво холдинг и въвеждане на пазарноориентирана бизнес стратегия, прозрачни процеси за вземане на решения, управление и отчетност; планиране, провеждане и управление на процеса на трансформация на компаниите от групата, който обхваща управлението на финансите и инвестициите, производителността и ефективността на персонала и оперативната ефективност.

Тази форма на управление ще подготви "Български енергиен холдинг" за излизане на финансовите пазари - листване на местната и международните фондови борси и излизане на международните финансови пазари. Отварянето на европейския енергиен пазар и интеграцията на търговията с енергия предизвикаха значителни структурни промени в европейските енергийни компании, насочени към консолидиране на бизнеса чрез сливания, придобивания, имащи за цел хоризонтална и вертикална интеграция на естествено свързани дейности от един отрасъл.

Тези процеси доведоха до създаването на мощни многофункционални групи от холдингов тип, в които предприятието-майка има функции, свързани със стратегическия и финансовия мениджмънт, а оперативният се осъществява от специализирани дъщерни дружества на групата. Пример за подобен подход са динамично развиващите се енергийни концерни в цяла Европа - както мажоритарно държавни структури, така и частни компании.

Международната практика показва, че неинтегрираните дружества, които оперират в отделни части от енергийната верига, нямат успех на либерализирания енергиен пазар, се посочва в прессъобщението. Поради това в дългосрочен план може да се наложи те да бъдат постепенно раздържавени или силно субсидирани, за да се справят с платежоспособността си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg