Обемът на вътрешната търговия нараства с 6.6% за пъривите четири месеца

431
Обемът на вътрешната търговия нараства с 6.6% за пъривите четири месеца

Нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги в сектор “Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството” за периода януари-април 2007 г. при осигурена съпоставимост нарастват с 6.6% в сравнение със съответния период на предходната година, съобщава НСИ.

Увеличението е най-голямо при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили -­ 15.4% и се определя от реализираните темпове в двете основни съставни дейности ­ търговия с автомобили и мотоциклети и търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали, съответно 18.4% и 11.9%, които имат близки тегла и формират над 97% от обема на приходите.

Търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството нараства с 10.6%, резултат от достигнатите равнища на структуроопределящите съставни дейности ­ търговия със стоки за домакинството и битова техника ­ 15.6%, търговия с храни, напитки и тютюневи изделия ­ 9.7%, търговия с текстил, облекло и обувки ­ 9.2%, търговия с фармацевтични и медицински стоки ­ 7.2% и други.

Търговията на едро създава около 70% от приходите за сектора и увеличението от 4.2% до голяма степен определя величината на общото нарастване. От основните съставни дейности най-високи ръстове са отчетени при търговията на едро с машини и оборудване ­ 16.6% и търговията на едро със стоки за домакинството ­ 13.0%, а най-нисък при търговията с неселскостопански междинни продукти (суровини, материали и горива) ­ 0.2%.

През месец април нетните приходи по съпоставими цени отбелязват ръст от 6.5% спрямо същия месец на предходната година, следствие на реализираните положителни темпове във всички основни търговски дейности. Търговията с автомобили и горива нараства с 16.5%, а при търговията на дребно и търговията на едро увеличението е съответно 7.4% и 4.6%.

Нетните приходи остават близки до равнището на предходния месец, с общ ръст от 0.2%. Търговията с автомобили и горива отчита положителен темп от 3.1%, а търговията на дребно ­ 0.7%, които компенсират незначителното намаление от 0.4% при търговията на едро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg