Обемите в товарния транспорт растат, а превозите на пътници намаляват

536
Обемите в товарния транспорт растат, а превозите на пътници намаляват

© Unsplash

Обемът на превозените товари в сухопътния и водния товарен транспорт нараства през третото тримесечие на 2020 година, докато в превоза на пътници се наблюдава спад. Това показват данните на Националния статистически институт.

Товарен сухопътен транспорт

През третото тримесечие на 2020 г. превозените товари от сухопътния транспорт са 29.92 милиона тона, или с 6.64 милиона тона повече спрямо третото тримесечие на 2019 г.  като


Спад от 36.8% е отчетен само при превозените товари от тръбопроводния транспорт.

Извършената работа* също се увеличава спрямо съответното тримесечие на 2019 г. и достига 9.33 милиарда тонкилометра.

Товарен воден транспорт

Превозените товари от речния и морския транспорт, които през третото тримесечие на 2020 г. са извършвали само международни превози, се увеличават с 6.7% на годишна база в резултат на по-голямото количество превозени товари както от речния, така и от морския транспорт.

Същевременно извършената работа, измерена в тонкилометри, бележи спад от 12.6% спрямо съответния период на 2019 година. При речния транспорт намалението е с 15.7% и се дължи на по-малкото средно превозно разстояние.

Пътнически сухопътен транспорт

Броят на превозените пътници от сухопътния транспорт през третото тримесечие на 2020 г. е 81.48 милиона, или с 27.2% по-малко спрямо същия период на предходната година.

Спад е отчетен както при железопътните, така и при автомобилните превози, съответно с 18 и 27.7%.

Извършената работа също намалява с 46.7% и достига 1.8 млрд. пътниккилометра.

Пътнически сухопътен транспорт

През третото тримесечие на 2020 г. при водния пътнически транспорт се наблюдава спад както на превозените пътници, така и на извършената работа, съответно с 14 хил. пътници (30.2%) и 893.2 хил. пътниккилометра (27.1%). Намалението се дължи на по-малкия брой превозени пътници от речния и морския транспорт

Градски електротранспорт

През периода юли - септември 2020 г. предприятията от градския електротранспорт (трамваен, тролейбусен и метро) са превозили общо 48.828 милиона пътници, или с 23.7% по-малко спрямо същия период на 2019 година.

Намаление се наблюдава при всички видове градски транспорт, като най-голям спад е регистриран при превозите на метрото - 28.4%.

Извършената работа също намалява с 25.3% и достига 242.4 млн. пътниккилометра.

*Според методологията на Националния статистически институт извършената работа при товарните превози (тонкилометри) съответства на превоза на един тон товар на разстояние един километър. При пътническите превози (пътниккилометри) тя съответства на превозването на един пътник на разстояние един километър.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg