Областта на обществените поръчки продължава да бъде рискова

397
Областта на обществените поръчки продължава да бъде рискова

Областта на обществените поръчки продължава да бъде рискова и е необходимо предприемане на действия за подобряване на предварителния и текущия контрол от страна на възложителите на обществени поръчки.

Това посочи днес пред журналисти заместник-министърът на финансите Атанас Кънчев като един от изводите при извършените през 2007 г. финансови инспекции. Според Кънчев са необходими промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Най-вече общините правят технически грешки при възлагане на обществени поръчки, защото общинските ръководства не познават добре закона и неговите приложения, каза заместник-министърът. Според него е необходимо да се конкретизират принципите при възлагане на поръчки.

В 202 случая сме установили непровеждане на процедури по ЗОП, което е най-тежкото нарушение на закона, по тези случаи сме дали преписки на прокуратурата, заяви изпълнителният директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Гинка Драганинска.

През 2007 г. АДФИ е възложила общо 513 финансови инспекции, които заедно с 44 предходни инспекции от 2006 г. са общо 557, отчетоха от МФ. През 2007 г. АДФИ е приключила 525 инспекции, констатирани са виновни причинени вреди в размер на 12.2 млн. лева, от които по време на инспекциите са възстановени 124 152 лева.

За 3.2 млн. лева са съставени 103 акта за начет срещу 125 длъжностни лица, а за останалите вреди са направени предложения за търсене на отговорност по Кодекса на труда или по общия исков ред, информира БТА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...